Stoppen met pleasen van anderen

Stoppen met pleasen van anderen

Het is tijd om te bekennen: ik was een pleaser. Ik had altijd het gevoel dat ik alleen gelukkig was als anderen dat ook waren. Voor diegene die niet bekend zijn met het woord: een pleaser is iemand die een onderontwikkeld gevoel van eigenwaarde heeft, een grote zorg voor anderen draagt, maar ook haar gevoel laat afhangen van een ander.

Credit: Bobedre

Als je dit leest hoop ik dat jij, net als ik onderhand weet en ziet dat dit ongezond gedrag is. Het is namelijk doodzonde om je geluk af te laten hangen van een ander. Dan kun je namelijk nóóit gelukkig zijn. Er is altijd wel iets met iemand uit je omgeving aan de hand, waar jij je zorgen om kunt maken.

Tijd dus om wat liever voor onszelf te worden! Ben je iemand die altijd de vrede wil bewaren ten koste van jezelf? Als jij je herkent in onderstaande dingen wordt het tijd om te stoppen met het pleasen van anderen.

Zelfverwaarlozing

Heb jij het gevoel dat je altijd bezig bent om je aan te passen aan andermans wensen, waardoor je jouw eigen dromen en doelen uit het oog hebt verloren? Dan ben je een pleaser. Het kan zo'n automatisme zijn geworden dat je zelf niet eens meer door hebt dat je dit doet.
Het is belangrijk dat je bewust wordt van hetgeen wat er écht in jou leeft! Heb je daar moeite mee? Dan kan mediteren je helpen om dichterbij jezelf te komen.
[gallery link="file" columns="2" ids="77071,77056"] Credit: Todayilovethis / Crushculdesac

De noodzaak om 'ja' te zeggen

Als iemand jou om een gunst vraagt zeg je dan altijd ja? Of luister je wel naar je onderbuik gevoel? Het kan zijn dat je bang bent dat mensen je minder leuk zullen gaan vinden als je een keer nee zegt, dus zeg je maar ja. Maar daar gaan we vanaf nu een stokje voor steken.
Want weet je dat als je ja zegt én eigenlijk nee zou willen zeggen, jou dit zó ontzettend veel energie kost. Omdat je iets gaat doen waar jij eigenlijk helemaal niet zoveel zin in hebt. Besef dat mensen je eerlijkheid alleen maar zullen waarderen.
Op deze manier waarderen ze veel eerder dat je 'ja' zegt, dan dat je dit altijd zou doen. Dan wordt het een vanzelfsprekend iets én daar gaat het meestal mis. Want als jij bereid bent om voor een ander alles te doen en te laten, ga je dat ook van een ander verwachten. Je creëert dus een bepaald verwachtingspatroon, maar zo werkt het niet in het leven. Van verwachtingen kun je alleen maar teleurgesteld raken. Niet doen dus! [gallery link="file" columns="2" ids="77072,77057"] Credit: Urbanoutfitters / Theeverygirl

Overmatige stress van anderen

Empathie is een mooi karaktereigenschap. Je kunt je hierdoor beter inleven in een ander én een ander zal graag bij je komen voor een luisterend oor of een goed advies. Maar het is wel heel erg belangrijk dat je een grens hebt.
Het kan niet zo zijn dat alle problemen van iedereen jouw problemen worden. Dan heb je geen leven meer! Besef dat iedereen verantwoordelijk is voor haar eigen leven, zo ook jij!
Alleen jij kan de verantwoordelijkheid van jouw leven in handen nemen. Net als jij je geluk niet van een ander moet laten afhangen, hangt een ander z'n geluk niet van jou af.
TIP: In het begin zul je weerstand voelen bij het 'nee' zeggen én het gaan pleasen van jezelf inplaats van een ander. Dit is heel normaal. Je hebt het namelijk al die jaren anders gedaan. Maar kies niet de weg van de minste weerstand, want uiteindelijk geeft die jou ook de minste weerstand.
Stop met het pleasen van een ander, doe alleen dat waar ook jij blij van wordt én zie hoeveel rust het je zal geven.

Zolang jij niet gelukkig bent met jezelf,

wordt het een lastige taak om een ander écht gelukkig te maken!

Jessica Jansen

Door

21 januari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!