Sprei haken - Zo haak jij een prachtige sprei!

Sprei haken - Zo haak jij een prachtige sprei!

Haken is niet moeilijk en een gehaakte sprei is goed zelf te maken. Hier lees je hoe jij je eigen sprei kunt haken. Het is leuker en makkelijker dan je denkt!

Haken is weer helemaal hip! Je eigen sjaal, muts, kussen, maar nog leuker is het om je eigen sprei te haken. Lekker voor deze winter. Wanneer de dagen korter worden, de nachten langer en het buiten koud en guur is. Trek je terug op de bank en geniet van de lange avond onder jouw eigen gehaakte sprei.

Benodigdheden om te beginnen met haken

  • Haaknaald: het ligt eraan hoe dik je wol is, maar je kunt het beste nummer 9 of 10 gebruiken
  • Wol: voor een bedsprei heb je ongeveer 30 bollen wol nodig. Let op, haal de bollen wel in een keer, als je een dezelfde kleur wilt, want de kans dat jouw wol op is, is heel groot. Je moet goed opletten hoeveel wol erop jouw bol zit. Bedenk hoe breed jij jouw deken wilt hebben. Een origineel deken gaat uit van ongeveer 194 lossen, en dan heb je een breedte van 1,30 meter
  • Schaar

Sprei haken

Ben jij een beginner? Dan kun je in dit filmpje zien hoe je een vierkant kunt haken. Van heel veel vierkantjes bij elkaar, kun je een sprei maken. Het is veel makkelijker dan je denkt!

Aan de slag met je sprei

Als je wilt beginnen met haken vind je hieronder nogmaals de instructie. Veel makkelijker is het filmpje hierboven te kijken.

  1. Om te beginnen maak je een rond van het draad waar je jouw haaknaald doorheen steekt. Pak de draad vervolgens met de haak vast en haal hem door de lus heen. Trek voorzichtig aan de lus, zodat deze aan de haak zit.
  2. Neem de haaknaald in je ene hand en de lange draad in de andere. Met je linkerhand leg je de draad om de haaknaald, tussen de lus en de haak in. Trek de draad door de lus heen. Belangrijk is dat je de draad dan weer aantrekt. Dit heet een steek. Als je meer van dat soort steken maakt, krijg je vanzelf een soort ketting.
  3. Voor een lapje of een uiteindelijke sprei heb je vaste steken nodig. Je moet hiervoor 10 lossen halen en in die steken kun je nieuwe steken maken. Elke keer aan het einde van je 'ketting' haak je een extra los, hiermee begin je een nieuwe rij.
  4. Sla de 'keer' losse over en steek je haaknaald in je volgende steek. Sla vervolgens de draad om de naald en haal deze door de steek heen. Zo krijg je twee lussen om je haaknaald
  5. Sla de draad nog een keer om de haaknaald en trek deze door de twee steken.

Meer weten? Kijk dan op huisvanbelle.nl

 

 

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!