Yoga oefeningen tegen stress - 5 yogahoudingen die stress tegengaan

Yoga oefeningen tegen stress - 5 yogahoudingen die stress tegengaan

Heb jij last van stress? Dan zijn deze yoga oefeningen ontzettend goed om te doen!

Stress kan ervoor zorgen dat je gezondheid deels of volledig wordt aangetast. Wil je minder stressgevoelig worden? Dan is Yoga hier een goede manier voor.

Lees en bekijk deze 5 yoga oefeningen tegen stress

De Neerwaartse Hond

De Neerwaartse Hond laat energie door het hele lichaam stromen en is hiermee een goede warming-up. Het gaat stijfheid van benen, rug en schouders tegen.

  1. Ga op je handen en knieën zitten. De knieën staan een klein stukje uit elkaar, recht onder de heupen. De handen staan onder de schouders, de vingers zijn gespreid en de wijsvinger wijst recht vooruit.
  2. Krul je tenen op de grond en duw op een uitademing de billen omhoog en naar achteren, zodat je stuit ver omhoog reikt. Strek je armen en benen. Als dit onprettig voelt in je knieën, buig ze dan lichtjes.
  3. Duw de hielen in de richting van de grond; ze hoeven de grond niet per se te raken. Je hoofd is tussen je armen. Blijf één tot drie minuten in deze houding.

De Berghouding

De Berghouding helpt je bij het verbeteren van je concentratie.

Deze asana kan je zowel staand als op je knieën uitvoeren. Adem in en hef je armen zijwaarts op en breng ze langs je oren omhoog. Houd je schouders laag, staartbeen naar beneden, verleng je rug, open je borst en kijk op. Rek zover mogelijk. Houd de asana voor minimaal 30 seconden vast, terwijl je normaal ademt. Van buiten ben je gespannen, van binnen ben je zacht.

De Kindhouding

De Kindhouding bevrijdt en ontspant je spieren. Ze helpt je bij het loslaten van stress en kalmeert de hersenen.

  1. Ga op handen en knieën zitten. Strek je tenen zodat de bovenkant van je voeten op de grond ligt.
  2. Zak met je billen naar je hielen. Houd je grote tenen naast elkaar en spreid je knieën zo wijd als je heupen. Leg je armen langs of boven je lichaam op de grond.
  3. Laat je buik en borst op en tussen je bovenbenen rusten en leg je voorhoofd tegen de grond. Duw je stuit naar achteren, zodat lengte ontstaat van je stuit tot aan je kruin. Ontspan je schouders en zak steeds dieper in de houding. Adem diep en vrij in het lichaam. Rust één tot drie minuten in deze houding.

De Lijkhouding

De Lijkhouding zorgt voor een diepe ontspanning.

  1. Ga op je rug liggen. Zorg er wel voor dat je recht ligt. Je voeten vallen naar buiten en je handpalmen draaien omhoog naar het plafond.
  2. Richt je aandacht op je ademhaling. Langzamerhand maak je de uitademing langer en dieper, tot die twee keer zo lang is als de inademing. Als je inademing 4 tellen duurt, vertraag je de uitademing dus tot 8 tellen. Volg met je aandacht de hele weg die de adem in je lichaam aflegt.
  3. Ontspan één voor één al je spieren. Neem de tijd om je voeten, benen, heupen, buik, armen, schouders en tenslotte je nek en gezicht zacht te voelen worden. Blijf telkens even met je aandacht bij het betreffende lichaamsdeel en let op de details: houd je niet onbewust spanning vast? Als je merkt dat je gedachten afdwalen, concentreer je dan weer op je ademhaling en het ontspannen van je lichaam.
  4. Blijf minimaal 5 minuten in deze houding.

De Lotushouding

De Lotushouding stimuleert je bekken, de rug, buik, de blaas én brengt rust in je hoofd. Deze houding wordt vaak gebruikt bij meditatie en helpt het zelfbewustzijn verhogen.

Ga stevig met de zitbotten op de grond zitten, met je bekken enigszins gekanteld, waardoor de natuurlijke kromming van de rug wordt benadrukt. In de volledige Lotus worden beide voeten, met de voetzolen naar boven gericht, op de bovenbenen gelegd in gekruiste positie. In de halve Lotus ligt één voet op het bovenbeen en de andere voet rust op de grond of onder de andere dij. Niet-geoefenden kunnen ook in kleermakerszit gaan zitten. Adem diep in en uit terwijl je rechtop in deze houding zit.  

TIP: Deze eendelige yogasuit zonder knoopjes, bandjes of elastiek beweegt moeiteloos met elke beweging mee en de modieuze rugband geeft extra warmte en ondersteuning daar waar het nodig is. Nooit meer je yogashirt of yogabroek rechttrekken na elke houding? Neem dan snel een kijkje in collectie van Pranina.
Jessica Jansen

Door

16 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!