Hooggevoeligheid - Van een last naar een gave!

Hooggevoeligheid - Van een last naar een gave!

Is voor jou hooggevoeligheid een last? Zo wordt het jouw gave!

Hooggevoeligheid tips- Iemand anders is chagrijnig en jij neemt dat gevoel over, er heerst een bepaalde spanning in een groep en jij hebt er last van.. Herken jij dit bij jezelf? Dan ben je waarschijnlijk hooggevoelig. Wat zijn de kenmerken en hoe ga je ermee om? Je leest het hier.

Hooggevoeligheid

Ik zit in een ruimte en begin me opeens heel ongemakkelijk te voelen. Niet ongemakkelijk van ongemakkelijk voelen in een vervelende situatie, maar gewoon uit het niets begint echt alles in mijn lichaam te tintelen. Ik word er onrustig van en even weet ik niet meer wat ik met mezelf aan moet.

Een vrouw verlaat op dat moment de ruimte en ik heb besloten dat dat voor mij ook verstandig zou zijn, even dat vervelende gevoel van me afschudden. Op het toilet tref ik de vrouw die net de ruimte verliet huilend aan én precies op dat moment verdwijnt mijn ongemakkelijke gevoel.

'Vibes speaks louder then words'

Toen wist ik het zeker: ik ben hooggevoelig. Ik neem energieën over van anderen. In positieve gevallen hélemaal niet zo vervelend, maar in de negatieve juist weer wel! Vanaf dat moment werd ik me steeds bewuster van deze 'last'. Op een gegeven moment weet je niet meer zo goed wat nou wel óf niet meer bij jou hoort. Dat kan niet de bedoeling zijn, dacht ik.  Vanaf dat moment besloot ik met mijn hooggevoeligheid aan het werk te gaan!

WIST JE DAT: het zenuwstelsel van een hooggevoelig persoon veel meer prikkels opvangt dan een gemiddeld persoon, hierdoor kan een hooggevoelig persoon eerder overprikkeld raken. Eigenlijk heel logisch.

Hooggevoeligheid kenmerken

Niet alleen voor jezelf is het fijn om duidelijk te hebben wat hooggevoelig zijn inhoud, ook voor de mensen om je heen om je te begrijpen. De belangrijkste kenmerken van hooggevoelig zijn: • Je denkt, voelt en handelt zeer bewust. Van al dat bewustzijn raak je heel vermoeid, ben je slecht gegrond en is het makkelijker om het contact met je lichaam en de realiteit te verliezen. Snel geboeid, snel vermoeid.

Je neemt veel subtiele informatie op. Je bent eerder overprikkeld met als gevolg dat je jezelf niet prettig voelt. Blozen, trillen, een snelle hartslag, niet kunnen nadenken zijn voorbeelden van symptomen. Verwar het niet met angst of verlegenheid.

Je bent zeer goed in het zorgen en verzorgen van anderen. Dat komt omdat je de nood van anderen ‘aanvoelt’. Je vergeet echter vaak goed voor jezelf te zorgen.

Vaak ben je creatief, kunstzinnig, heb je een rijke fantasie , een groot gevoel voor schoonheid en een sterke intuïtie, waardoor je ook snel contact kunt leggen met anderen.

Je hebt behoefte aan filosofische, diepgaande en spirituele gesprekken. Echter kun je hier ook in doorschieten en kan je gesprek ‘zweverig’ worden.

Je voelt snel aan hoe de sfeer is. Je wilt harmonie en in een omgeving waar die ontbreekt (zakelijk, competitief of vijandig) functioneer je dan ook minder goed. Bij stress en werkdruk presteer je ook minder. 

Je wilt vanuit je hart kunnen werken en creëren, dan presteer je optimaal.

Je hebt een grote wens geaccepteerd te worden wie je bent.

Als je je ergens mee verbindt, ga je er ook volledig voor.

• Je bent authentiek en origineel. Je hebt een grote rijkdom aan plannen en nieuwe ideeën. Echter als je moet functioneren met vaste taken en rollen, presteer je duidelijk minder. Je wil alles te goed, te diep en te perfect. Het woord ‘te’ is je grootste valkuil.

• Je hebt veel eigen tijd nodig. In deze tijd is het belangrijk dat je jouw ziel voedt. Hierdoor ben je niet egoïstisch, omdat juist in deze eigen tijd veel werk verricht wat uiteindelijk ten goed komt aan anderen.

• Je bent zowel een rustzoeker als spanningzoeker.

Hooggevoeligheid tips 

Het is fijn als je weet dat je hooggevoelig bent, dan kun je beter begrijpen waarom jij voelt wat jij voelt Weet je dit niet, dan kun je naar jezelf toe veel onzekerheid creëren: je begrijpt jezelf soms niet meer én als je jezelf al niet begrijpt hoe moet een ander je dan begrijpen?

Het bestaan van het woord 'hooggevoelig' kan voor een hooggevoelig persoon al een hele opluchting zijn. 'Het lezen over' kan veel herkenning bij je teweeg brengen. Vanaf dat moment kun je gaan accepteren dat je hooggevoelig bent én het je 'gave' maken inplaats van je 'last'. Rust, orde en regelmaat zijn belangrijke peilers voor jou om een evenwichtig leven te leiden.

Bewaak je eigen energie

Het is heel belangrijk dat jij je eigen energie bewaakt én dat energieën van een ander niet zo in jouw energieveld komen dat je er van slag of uitgeput raakt. Grenzen aangeven is hierin belangrijk. Als je dicht bij jezelf blijft, dus goed bij je eigen energie is grenzen bewaken makkelijker. Zo kun je beter naar jezelf én je lichaam leren luisteren. Trouw zijn aan jezelf is naast rust, orde en regelmaat héél belangrijk. Een oefening die daar bij helpt is de closing down:

  • Ga rechtop zitten of staan, belangrijk hierbij is dat je beide voeten stevig op de bodem hebt staan
  • Beeld je in dat je lange en sterke wortels aan je voeten hebt die helemaal diep de aarde in gaan, zo ben je goed geworteld (gegrond)
  • Adem goed in en uit: stel je bij elke inademing voor dat je nieuwe energie opneemt via je rechter been, laat deze vervolgens door je hele lichaam stromen en laat vervolgens je oude energie ( alles wat je niet meer kan gebruiken, pijn, verdriet, woede..) via je linkerbeen diep de aarde inzakken, ver bij je vandaan. Herhaal dit een aantal minuten.
  • Als je het gevoel hebt dat je genoeg nieuwe energie hebt opgenomen, focus je je langzaam op het maken van een witte beschermlaag (bol) om je heen: op deze manier houd je je eigen energie bij je én kan de negatieve energie van een ander niet bij je binnendringen.

Elke keer als jij de behoefte hebt aan nieuwe energie kun je deze oefening gebruiken. Verstandig: doe hem in het begin zeker s'ochtends en s'avonds. Zo begin je jouw dag met nieuwe energie én sluit je ook jouw dag op deze manier af.

'Surround yourself with people who are only going to lift you higher'

 

Jessica Jansen

Door

02 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!