Samtosa - Hoe dit mijn leven heeft veranderd

Samtosa - Hoe dit mijn leven heeft veranderd

Zeven jaar geleden begon ik aan mijn eerste baan en dat was ook direct mijn eerste kennismaking met stress. Een collega inspireerde mij toen voor het nemen van een proefles yoga. En dat deed ik, niet wetende wat mij te wachten stond. 

Credit: Grace&Guts 

Ik loop een gymzaaltje van een basisschool binnen en zie al mensen in de kleermakerszit zitten. De ruimte is niet zoals ik me had voorgesteld. Er staan speeltoestellen, bokken, ringen…het ruikt naar zweetsokken. Ik krijg zin in apenkooien. Daar zit ze, de yogalerares. Ze ziet er anders uit dan dat ik mij had voorgesteld.

Hoe? Ik had verwacht met een knotje, wijde broek, geurend naar wierook, misschien met zo'n stip tussen haar ogen. De les begint en ik laat het gebeuren. Iedere week loop ik met mijn roze yogamatje, gekocht bij de Xenos, naar de les. Toen is het zaadje gepland.

In balans zijn

En nu, 7 jaar later voel ik wat yoga mij geeft: mezelf. Mezelf in balans, mezelf in eigen kracht en vol liefde voor natuur en mens om me heen. In liefde, balans en in tevredenheid. Als dit mijn natuurlijke staat van zijn kon zijn. Altijd en overal. Maar laat ik eerlijk zijn, dat is het niet.

Van de week had ik nog stress op het werk of ik een project wel goed deed, voelde ik mij gefrustreerd omdat een collega niet zo aardig tegen me deed. Voelde ik mij een beetje beledigd, omdat een paar vriendinnen een aparte 'leuke-dingen-doen-groep-whatsapp' in het leven hadden geroepen en ik daar geen onderdeel van uitmaakte. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Is het erg dat ik niet altijd in liefde, balans en tevredenheid ben? Nee. Waarom niet? Het makkelijkste antwoord hierop is, ik ben mens. Een jonge vrouw van 32 jaar die haar plekje in de wereld zoekt, met haar eigen identiteit. yogi1 Credit: Aummagazine

Yoga Samtosa

Iets dat mij in het dagelijks leven helpt om in balans te blijven is samtosa, de tweede niyama in het achtvoudige pad van Patañjali. Samtosa betekent tevredenheid: het is zoals het is en zoals het is, is het goed. Patañjali zegt hierover:  'Als je evenwichtig bent, blijf je innerlijk in balans, bij vreugde en verdriet. Tot uiting komt dan het evenwicht in tevredenheid met wat is.'

Je blijft niet illusies en dromen achterna lopen. Daardoor verwerf je het hoogste geluk . Als je tevreden bent met wat je op dit moment hebt en hoe het leven zich aandient ben je in balans. Voor mij is samtosa een belangrijke oefening in mijn dagelijks leven. Een lastige, vooral in tijden van tegenslag.

Afgelopen maanden heb ik samtosa op vele momenten aangeroepen. Gevoeld of ik tevreden kon zijn met hetgeen dat zich op dat moment aandiende, helaas het leven in niet zijn mooiste kleuren. Er waren momenten dat ik echt in het nu was en accepteerde dat dat hetgeen was wat er was. Dit was meer uit nood, om in balans te kunnen blijven en niet gillend gek te worden.

Het gaat denk ik meer om acceptatie, dat het leven zich aandient zonder dat je daar altijd invloed op kan uitoefenen. Dat je een keuze hebt om het te accepteren of niet. Wat overigens niet betekent dat je achterover gaat zitten en passief alles op je af laat komen.
yogi3 Credit: Aummagazine

Wat jij kunt doen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om samtosa in je leven toe te laten, wat mij persoonlijk helpt:

  • Yoga. Door de asana’s aandachtig te doen en geregeld je mat uit de rollen zal je merken dat je de dingen die er gebeuren makkelijker gaat accepteren.
  • Jezelf de vraag stellen ‘kan ik hier nu iets aan veranderen’. Als het antwoord ‘nee’ is ben je beter in staat de gebeurtenis te accepteren.
  • Misschien een open deur maar leef in het nu. Er is niks meer en niks minder dat het moment. Het invullen van het verleden ‘had ik maar’ of de toekomst met ‘wat als’ brengen je niks.

Ja, ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de wijsheid voor geluk zit al in jezelf. Wees aandachtig voor de dingen om je heen. Dan komt er een dag dat je verandering voelt. Door yoga voel ik mij verbonden, met mezelf maar ook met de mensen mij heen.

Ik voel wat er voor mij toe doet en werk hard om in balans te zijn en te blijven. En laten we eerlijk zijn, yoga is ook goed voor mijn lijf. Perfectie bestaat misschien niet maar ernaar streven is al een mooi uitgangspunt. Ik wil jou inspireren, laten ervaren hoe mooi en waardevol yoga is. Prima als je 'dit' vindt in voetbal, hockey of synchroonzwemmen. Yoga is mijn pad en ik geef jullie graag een kijkje in mijn leven en mijn zoektocht hierin.
Marloes Koorman

Door

23 december 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!