7 tips om te stoppen met piekeren

7 tips om te stoppen met piekeren

Denken en piekeren is voor veel mensen een vijand. Je kunt dag in dag uit blijven denken over kleine en/of grote dingen. Dat kost zóveel energie. Hoe kun je daar nu mee stoppen en deze energie goed gebruiken?  Mindfulness, daar begint het allemaal mee.

7 tips om te stoppen met piekeren 

 

1. Wees alert op wat je allemaal denkt

Veroordeel al je denken niet, maar wees alert wat je allemaal aan het denken en piekeren bent. Valt het je op dat je weer aan het malen bent, probeer dan te switchen en in het nu te komen. Focus je op datgeen waar je mee bezig bent.

2. Maak een start met mediteren

Deze tip kom je misschien overal tegen, maar realiseer dat dit niet voor niets is. Door te mediteren leer je wat er allemaal in je hoofd om gaat en helpt je het denken even stop te zetten. Al is het maar voor een paar seconden!

3. Focus op je ademhaling

Probeer eens 10 keer in en uit te ademen zonder dat je aan iets anders denkt dan de ademhaling. Hoe adem je in? Voel je je buik naar boven komen? Hoe adem je uit? Hoe lang duurt je uitademing? Hoe lang duurt het voordat de volgende uitademing komt? Je zult zien 10 keer is al pittig!

4. Eet mindful

Even een bordje eten bij de tv? Nee! Focus je helemaal op het eten. Hoe proeft het? Wat is de textuur? Zo geniet je nog meer van het eten!

5. Staren mag!

Soms is het heerlijk om even te staren en beetje te denken. Doe dit gewoon ook standaard een paar momenten per dag. Het mooie is dat je dan heel bewust jezelf toelaat om even te denken. Gewoon wat erin je opkomt. Dat is anders dan blijven malen.

6. Je bent je gedachten niet

Heel stom gezegd heb je geen invloed op wat je denkt. Dus laat je gedachten gewoon langs komen en ga niet vechten tegen een gedachte. Het is als een radio die aanstaat.

7. Verminder prikkels

Probeer je prikkels te verminderen. We krijgen zoveel prikkels binnen. Je checkt even Facebook en Instagram, kijkt tv en smst je moeder nog even snel. Het is ook niet gek dat je hoofd ook een keer moe wordt. Dus probeer gewoon eens wat te minderen in prikkels!

Heb jij ook een aantal tips? Deel ze dan met ons door ze hieronder achter te laten.

Sarah Glasbergen

Door

05 november 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!