Wat kun je doen tegen prestatieangst?

Wat kun je doen tegen prestatieangst?

Heb jij hier ook last van? Dit kun je ertegen doen!

Je kent het wel: jouw baas heeft jou gevraagd om de resultaten van jouw onderzoek te presenteren. HELP! Moet ik dit echt doen, denk je? De zenuwen gieren door jouw lijf en er schiet van alles door jouw hoofd wat je allemaal moet doen. Je hebt last van prestatieangst.  Credit: 5inchandup

Wat is prestatieangst precies?

Veel personen hebben hier last van, ook veel bekende artiesten zoals zangeres Adele. Misschien heeft jouw baas hier ook last van en vraagt hij of zij aan jou om te presenteren omdat hij of zij dat zelf liever niet doen. Deze angst zit allemaal in jouw hoofd; het gaat een eigen leven leiden.

De hersenen zijn druk bezig met het goed doen, dus een goede presentatie neerzetten, waardoor de rest helemaal verkeerd gaat. Jouw voorbereidingen lijken voor niets te zijn geweest. Angst komt door een verminderde zelfregulatie van de hersenen en dit geheel onbewust.

Verschillende soorten prestatieangst

Cognitieve prestatieangst

En daarnet wist ik het allemaal nog...

Cognitie is het leervermogen van een mens. Personen met deze prestatieangst hebben moeite met het laten zien van hun kennis. Dus bij presenteren vergeten zij de inhoud.

Sociale prestatieangst

Wat zullen ze wel niet van me denken... 

Dit komt naar voren als je voor of in een groep moet praten. Je vraagt je af of je geen rare dingen gaat zeggen. Verlegenheid is een kleine vorm van sociale prestatieangst.

Perfectionisme

Prestatieangst draait allemaal om de controle behouden in jouw leven. Als je deze niet meer hebt dan weet je niet meer wat er gaat gebeuren. Veel perfectionisten hebben hier dus last van. Een perfectionist heeft twee kanten: vaak geven deze personen een beetje extra aan hun werk  maar ze leggen vaak de lat te hoog. Het is soms lastig om met hen samen te werken en het is their way or the high way. Je hebt een angst om controle te verliezen, last van weinig zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie. Herken je dit bij jezelf, zoek dan voor hulp! [gallery link="file" columns="2" ids="75686,75687"] Credit: Freepeople / Syvende

Gevolgen prestatieangst

1. Lichamelijk

Je bent gespannen en dat ga je ook merken aan jouw lichaam. Iedereen heeft een zwakke plek in haar lichaam waarop de spanning zich uit. Bij veel vrouwen is het de nek omdat daar veel knelpunten zitten. Je kunt ook hoofdpijn, buikpijn of zelfs spierpijn krijgen.

2. Verstandelijk

Een duidelijk gevolg is negatief denken. Je vergelijkt jezelf veel met anderen die 'beter' zijn en je zit het liefste op de bank TV te kijken in jouw pyjama met een grote kop thee. Tijdens een presentatie kun je een black out krijgen door de adrenaline in jouw lijf en vastlopen in jouw verhaal. Dit is ook een duidelijk teken.

3. Gedragsreactie

Een ander gevolg is dat je niet kunt stilzitten. Vaak ga je ook chaotisch te werk, je werkt alles tot de detail uit, je wiebelt op jouw stoel en je dwaalt af met jouw gedachten. Dit zijn allerlei gevolgen die kunnen gebeuren door prestatieangst.

wat kun je doen tegen prestatieangst

Het is heel goed om te praten over de last van prestatieangst. Je kunt jouw ei kwijt en wij raden jou aan om bij een professional op de bank te ploffen. Hij of zij is nog een onbekende voor jou en het is dan makkelijker om jouw verhaal te doen.

Neurofeedback

Je kunt meerdere sessies volgen bij een psycholoog die jou neurofeedback geeft. Deze sessies helpt de hersenen weer normaal te reguleren zodat je weer controle krijgt over jouw angst. Na een aantal sessies krijg je meer grip op je leven en kun je ook moeilijke situaties onder controle krijgen. Op die manier kun je steeds meer aan!

Coaching

Als je last hebt van prestatieangst kun je ook hulp zoeken bij een life coach. Zij of hij zullen een spiegel voor jou houden zodat je geconfronteerd wordt met jouw eigen angst. Het is ook een onbekende voor jou dus het is vaak makkelijker om tegen diegene te praten. Vraag aan vrienden, familie en kennissen of zij een goede coach kent, zodat je bij een goede life coach terechtkomt.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Praat er met anderen over en deel jouw verhaal met ons! 

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

20 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!