10 interessante feiten over tweelingen

10 interessante feiten over tweelingen

Want alles is leuker met z'n tweetjes!

Of je nu een tweeling bent, zwanger bent van een tweeling of een tweeling kent, deze 10 grappige en interessante feiten over twins wil je echt weten! Want wist je dat sommige tweelingen elkaars spiegelbeeld zijn of dat een tweeling twee vaders kan hebben?

TIP: Heb je altijd al een tweeling gewild, dan kun je uit het onderstaande lijstje ook een aantal tips halen om zwanger te raken van een tweeling!

10 interessante feiten over tweelingen

 

1. Een tweeling kan twee vaders hebben

In 2009 heeft Mia Washington een tweeling gekregen die twee verschillende vaders heeft. De kans is 1 op de miljoen. Hoe dat kan? Normaal gesproken produceert een vrouw één ei per maand.

Voor Mia waren dat er twee. Tegelijkertijd heeft ze seks gehad met twee verschillende mannen binnen vijf dagen. Sperma kan zo lang blijven zwemmen en een eitje bevruchten. Twee baby's, twee vaders.

2. Tweelingen zijn elkaars reflectie

"Zo'n 25 procent van identieke tweelingen zijn elkaar reflectie. Fysieke kenmerken zoals moedervlekken verschijnen op exact de tegenovergestelde plek en als de één linkshandig is, is de ander rechtshandig. Ook haarkruinen of tanden zijn elkaars spiegelbeeld. In sommige gevallen zijn zelfs organen als het hart en de longen gespiegeld."

3. Langere vrouwen hebben meer kans op een tweeling

Dus dames, als je lang bent, heb je meer kans op een tweeling. Het is namelijk zo dat langere vrouwen meer van een proteïne (IGF) hebben die groei van botten stimuleert. Hoge dosis daarvan zorgt ervoor dat de kans dat je ovuleert vaker aanwezig is.

Hoe meer IGF een vrouw heeft, hoe groter de kans op een tweeling!

4. Moeders van tweelingen leven langer

Uit onderzoek naar vrouwen in Utah uit 1800 die tweelingen hebben gebaard, blijkt dat de moeder heel sterk en gezond was. Daarom was de kans groot dat de moeders langer zouden leven.

De reden? Tweelingen kunnen een evolutionaire aanpassing zijn waarin gezonde moeders de kans hebben om hun genen twee keer door kunnen geven.

5. Met elkaar communiceren

In 2011 is er in Italië een onderzoek gedaan met behulp van 3D-beelden naar tweelingen in de baarmoeder. Na 14 weken waren de kleintjes elkaar aan het zoeken. Met 18 weken raakten ze elkaar vaker aan dan zichzelf. Ook waren ze zeer bewust van zichzelf en elkaar.

6. Een tweeling heeft niet dezelfde vingerafdruk

Misschien denk je dat een tweeling exact dezelfde vingerafdrukken heeft omdat ze toch hetzelfde DNA delen, maar dat is dus niet waar. Je vingerafdruk is niet alleen gebaseerd op DNA.

Tweelingen beginnen in de buik van hun moeder met dezelfde vingerafdrukken, maar zodra de baby's gaan bewegen, raken ze de placenta aan en verandert hun afdrukje.

7. Ontwikkelen een eigen taal

Bijna de helft van alle tweelingen ontwikkelt een eigen taaltje. Ze oefenen als het ware de woorden die ze horen. Vaak verdwijnt hun geheimtaal als ze eenmaal echt een taal hebben geleerd.

8. Steeds meer tweelingen

Er zijn verschillende oorzaken dat vrouwen steeds vaker bevallen van een tweeling. Doordat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen, worden er meer tweelingen geboren, want de kans op een tweeling is groter naarmate je ouder bent.

Ook door IVF is de hoeveelheid tweelingen gestegen, over het algemeen worden er meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst, waardoor de kans op een tweeling groter is.

9. Zuivel eten vergroot de kans

Hoe meer zuivelproducten je eet, hoe groter de kans dat je zwanger raakt van een tweeling. Er is een onderzoek verricht onder vegan moeders en niet-vegan moeders.

Diegenen die veel zuivel eten, hebben vijf keer zoveel kans om zwanger te raken van een tweeling. 

10. De kans op een tweeling is 1 op 100

Ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een tweeling. Daarvan is maar eenderde een eeneiige tweeling. Dat betekent dat drielingen nog minder vaak voorkomen: 1 op de 8.000 vrouwen is zwanger van een drieling. Meer dan drie baby's is nog zeldzamer!

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!