Betekenis dromen

Dromen over de dood, dromen over achtervolging? Maar wat betekenen deze dromen eigenlijk?

Opeens schiet je wakker. Bezweet, verward.. of juist helemaal in de zevende hemel. Dromen, zowel positieve als negatieve, hebben we allemaal. Niet altijd willen dromen ons iets vertellen. Soms verwerk je op deze manier jouw dag. 

Maar droom je vaker dezelfde droom? Dan kan het interessant zijn om eens te ontdekken wat deze je wil vertellen. Ontdek hier wat de betekenis is van jouw droom.

I always love the dream, the fantasy, but at the end of the day, reality is important

Dromen

Een droom is een film van je gedachten, prikkels uit je dagelijkse leven die je voor je verwerkingsproces nodig hebt. Droom je negatief? Dan kan het zijn dat je op dat moment wat negatiever in het leven staat. Positieve dromen betekenen juist weer een positievere instelling.

Dromen doe je voornamelijk tijdens je remslaap, dan is je brein hyperactief. Het werkt net andersom dan wanneer je wakker bent. Als je wakker bent neem je informatie van buiten af waar, als je droomt dan komen de beelden uit je hersenen en worden voor je ogen geprojecteerd.

Er ligt altijd emotie in je droom en dat maakt dat dromen nooit saai zijn. Het betreft zaken die je bezig houden en uit jezelf komen. Dit maakt dat de emotie die plaatsvindt in je droom als echt voelt en je blij, maar ook verdrietig kan maken.

Betekenis dromen

Dromen over vallen

Dromen waarin je écht lijkt te vallen. Akelig zo'n droom, niet? De betekenis van deze droom wordt gelinkt met gevoelens van eenzaamheid en onveiligheid. In het dagelijkse leven heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je niet genoeg gesteund wordt of dat je overspoeld wordt door gebeurtenissen of emoties. Herkenbaar?

Dromen over vermoord worden of zelf moorden

Bij dromen over moorden is het duidelijk zijn dat het om een negatieve ervaring gaat. Het gaat er dan vaak over dat je in het dagelijkse leven het gevoel hebt dat anderen macht over je hebben of je iets aan willen doen. Als je zelf de moordenaar bent, kan het zijn dat je een bepaald deel wilt afsluiten of van je af wilt stoten.

Dromen over achtervolgd worden

Dromen over achtervolgingen gaan over dreigingen. Iemand voelt zich dan vaak in het werkelijke leven bedreigd door anderen in de omgeving. Het kan gaan over een specifiek persoon, maar evengoed om bepaalde emoties die je achtervolgen en die je niet los kan laten. Ga bij jezelf na wat de precieze betekenis kan zijn: wat is er in je leven waardoor je je bedreigt voelt? Is er een bepaald persoon of gaat het om een bepaalde gebeurtenis? Kun je er iets aan doen?

Dromen over naakt zijn

Je bent je aan het omkleden en plotseling merk je dat je omgeven bent door anderen. Je zit op een wc en opeens blijken de muren doorzichtig. Deze dromen gaan uiteraard over gevoelens van kwetsbaarheid en schaamte. In het dagelijkse leven ervaar je waarschijnlijk het gevoel dat je (te) veel van jezelf moet blootgeven, dat je een geheim met je meedraagt dat erg zwaar voor je is. Het blijkt ook dat deze droom veel voorkomt bij mensen die binnenkort gaan trouwen (ook dan moet je je blootgeven aan een ander, want je gaat je leven met die persoon delen).

Dromen over het missen van een vliegtuig of trein

In deze droom probeer je de trein, boot of het vliegtuig te halen, maar juist op dat moment zie je het voertuig wegrijden. De gevoelens die hiermee gepaard gaan zijn vaak frustratie, niet angst. Meestal heb je op dat moment in je werkelijke leven voor een moeilijke beslissing moeten staan, of sta je er nog middenin. De droom geeft aan dat je een belangrijke kans hebt gemist en je in een lastige situatie zit waarbij je een keuze moet maken tussen twee (of meerdere) zaken die je allemaal aan het hart liggen.

Dromen over de weg kwijt zijn

Deze droom is een duidelijke afspiegeling van het werkelijke leven. Ook in het dagelijkse leven kun je de weg kwijt zijn en dit is dan vaak terug te vinden in de droom. In de droom bevind je je misschien in een doolhof of in een enorme stad waar je de weg niet kent. Dit geeft de radeloosheid aan die je soms in je dagelijkse leven ook kunt ervaren.

Dromen over vreemdgaan van partner

In een relatie hoor je vaak dat een van beiden droomt dat de ander vreemd gaat. De ander gedraagt zich in je droom alsof het helemaal niets voorstelt, alsof het een hele normale gebeurtenis is, waardoor je je ongelofelijk gefrustreerd voelt. Je staat machteloos, net zoals wanneer iemand het in het echte leven uit zou maken. De betekenis hiervan is dat je (onbewust) bang bent de ander te verliezen, maar het kan ook betekenen dat je al het gevoel hebt dat er iets in jullie relatie mist (vooral omdat je partner in de droom er zo laks op reageert).

Droomsymbolen

Waarvoor staan bepaalde symbolen in jouw droom?

 • Dieren: natuur en overleving
 • Huizen: innerlijk (emoties, herinneringen)
 • Wegen: het levenspad/keuzes
 • Tanden: schoonheid (bijvoorbeeld het verliezen van tanden)
 • Water: onbewuste, innerlijke vrede
 • Huwelijk: behoefte te trouwen (dus redelijk letterlijk)
 • Geld: zelfwaarde
 • Bergen: obstakels
 • Baby's: kwetsbaarheid, iets nieuws
 • Examen: zelf-evaluatie
 • Dood: veranderingen
 • Als jij iemand aanvalt: stuk boosheid
 • Aangevallen worden: in het dagelijkse leven onder de voet worden gelopen
 • Achtbaan: gebeurtenissen die je nog geen plek hebt kunnen geven
 • Vliegen: opwindende ervaring
 • Vliegtuig: staat voor gezondheid, creativiteit en vrijheid
 • Maan: voor spirualiteit en je vrouwelijke kant
 • Water: emotie. Stijgend water: stijgende emotie. Vloedgolf: emotionele schommelingen. Helder schoon water: emotionele helderheid en inzicht
 • Duiveltje: schuldgevoel
 • Paars: komt deze kleur voor in je droom dan ben je bezig met spirituele groei
 • Er is nog veel meer..
Tip: nog meer weten over dromen, visioenen of een droom coach die jou kan helpen? Neem dan hier een kijkje.

Dromen zijn geen bedrog, dus ga er bewust mee om en kijk hoe je wijzer kunt worden van jouw droom.

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

16 februari 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!