Leer van de Boeddha - Een levensleer die gelooft in de kracht van jezelf

Leer van de Boeddha - Een levensleer die gelooft in de kracht van jezelf

Het boeddhisme, de leer van de Boeddha, is geen geloof maar een levensleer. Een levensleer die gelooft in de kracht van jezelf! Dit betekent niet dat je andermans meningen de rug moet toekeren, maar alles voor waar aannemen is het andere uiterste. Neem de bekende middenweg aan, zoals Boeddha deed. Je moet nieuwsgierig blijven om zelf te ontdekken en te ervaren wat jouw waarheid is!

Credit: Chopra

De leer van Boeddha bestaat uit: het vermijden van al het foute gedrag, het ondernemen van het goede en het ontwikkelen van je eigen geest. Deze leer bestaat dus niet uit regeltjes, maar uit richtlijnen. Het doel van boeddhisten is om bevrijd te worden uit de kringloop van wedergeboorte (samsara), om zo nooit meer te hoeven lijden (dukkha). Boeddhisten zien dat het leven hier op aarde als lijden, als je je leven leeft volgens de richtlijnen is de kans groter dat je niet weer terug hoeft te komen op aarde: je op een plek terecht komt waar je verlost bent van al het lijden.

At the end of the way is freedom. Till then, patience.

Leer van de Boeddha: de middenweg

Door het volgen van de middenweg, die bestaat uit de vier edele waarheden en het achtvoudige pad, verwezenlijk je inzicht en kennis, die leidt naar: kalmte, begrip, verlichting,nirwana (de verlossing uit de kringloop van wedergeboorte). We moeten beseffen dat het bestaan onvolmaakt en veranderlijk is, maar we blijven verlangen dat de werkelijkheid anders is dan ze is.

We kunnen dit verlangen/het lijden doen afnemen door de werkelijkheid te zien zoals ze is door juist te begrijpen, de juiste intenties, juist te spreken, de juiste handelingen, juist levensonderhoud, de juiste inspanning, de juiste aandacht en de juiste mentale absorptie.

'Three things cannot be long hidden.

The sun, the moon and the truth.'

 

Karma

Je zou nu kunnen denken ‘Ik wil helemaal geen verlossing uit de kringloop van wedergeboorte. Ik heb het hier op aarde, ondanks het lijden, ontzettend naar mijn zin en zou zeker nog eens terug willen komen. Weg met die middenweg!’ Heb je weleens gehoord van karma? Karma betekent letterlijk handeling. Elke handeling heeft een gevolg, dus de wet van oorzaak en gevolg. Ons heden wordt dus bepaald door ons verleden. Dus ook als je geen nirwana wilt bereiken, kan het verstandig zijn je te begeven op de middenweg.

Willen we niet allemaal inzicht en kennis opdoen, die leidt naar kalmte, naar begrip, naar verlichting? Denk aan de spreekwoorden ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ en ‘Wie zaait, zal oogsten’. Wat ik persoonlijk het mooiste vind aan deze leer is dat het heel concreet is. Het gaat over werken aan en geloven in jezelf: mindfulness leven is de trend van dit moment. Je hebt jezelf altijd bij je, je moet het in dit leven met jezelf doen!

'If you make friends with yourself you will never be alone.'

  [gallery link="file" columns="2" ids="66979,66980"]

Credit: Yogaby/Atrendylifestyle

Jessica Jansen

Door

05 september 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!