Kloosterretraite - De voordelen van rust, reinheid en regelmaat

Kloosterretraite - De voordelen van rust, reinheid en regelmaat

Kloosterretraite - Ik heb drie dagen in een klooster gezeten. Ja, je leest het goed, in een klooster! Tijd om te voelen hoe ik me écht voel? Tijd om na te denken over het verleden, het heden en de toekomst. Maar het mooiste wat ik er heb mogen ervaren en leren: hoe belangrijk het is om aanwezig te zijn in het hier en nu!

Credit: Profiletree

Aanwezig, dat kon je zijn, want je hoefde drie dagen even helemaal niets! Je hoefde niet te bedenken hoe je je dag zou gaan invullen en niet te bedenken wat er vanavond op het menu zou moeten komen te staan. Nee, dat alles werd voor je gedaan. Eigenlijk net als een vakantie, alleen nu geen afleidingen waardoor er ruimte ontstaat voor jezelf.

LEES OOK: minfulness meditatie - 5 redenen om te mediteren en kamperen

Kloosterretraite is..

 

1. Rust

Doordat het moeten wegvalt, wat we ons overigens zelf opleggen, word je hoofd leeg. Die rust in je hoofd laat je aanwezig zijn in het hier en nu, waardoor je alles met volle aandacht begint te doen. Van het opstaan, het tandenpoetsen, het douchen, het ontbijt, de kerkdiensten, de yoga- en meditatielessen, het avondeten, de gesprekken tot aan het na bed gaan. De stiltes, het niet praten, laten je intens genieten van je ontbijt en/of avondeten.

Je focust je op dat moment alleen even daar op, en zit niet zoals je misschien gewend bent met volle mond hele verhalen te vertellen. Er beginnen je meer dingen op te vallen, de vorm, de kleuren, de smaak. Alles wordt intenser. Ook yoga- en meditatielessen volgen in stilte laten je echt weer voelen.

2. Reinheid

Drie dagen in een klooster waren verhelderend als je het mij vraagt, even geen afleidingen. Misschien een maandje ook nog wel, maar ik zou er niet aan moeten denken om er mijn hele leven te zitten! Ik zou me niet kunnen inbeelden om mijn hele leven te wijden aan God tussen de Kloostermuren. De wereld is te mooi in mijn ogen om het avontuur links te laten liggen.

Wel heb ik heel veel bewondering en respect voor alle broeders en zusters die ik daar heb mogen ontmoeten. In de Kloosterregels zit zeker een kern van waarheid, maar persoonlijk vind ik dat je deze ook goed toe kunt passen in je dagelijkse leven. De allerbelangrijkste: heb je medemens lief!

3. Regelmaat

De dag wordt voor je gepland, hierdoor kun je loslaten: je hoeft niet na te denken, het gebeurt en laat het ook vooral gebeuren. Je hoofd wordt leger, waardoor je terug kunt naar je gevoel en dat is voor veel van ons helemaal niet zo makkelijk als we denken. Dit komt doordat wij veel doen met ons hoofd in plaats van met ons hart. Wie weet wat er voor jou allemaal aan het daglicht komt!

[gallery link="file" columns="2" ids="64540,64546"] Credit: Vogue/24media
Jessica Jansen

Door

16 augustus 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!