10 tips om overeten te voorkomen

10 tips om overeten te voorkomen

Het is vaak allemaal zo lekker, eten gaat naar binnen zonder dat het echt noodzakelijk is dat je iets eet. Onze tips zorgen ervoor dat jij je minder snel onnodig volstopt.

We hebben allemaal wel eens een snaaibui. Dat mag! Als het maar blijft bij eens...´Elk pondje gaat door het mondje´, zei mijn overgrootmoeder altijd. Klinkt dat zinnetje jou ook bekend in de oren? Ze heeft natuurlijk wel gelijk! 

We kunnen zelf kiezen wat we allemaal in ons mondje stoppen, alleen de truc is om te genieten van wat je eet door met je volle aandacht te eten, lees ook mindful eten. Met onze tips vermijd je overeten en die overbodige extra kilo´s. 

1. Kies voor gezonde voeding

Gezonde voeding is voor je lichaam een must om te stralen van binnen én buiten! Gezonde voeding geeft jou dé energie die je nodig hebt. Bovendien zorgt gezonde voeding vaak sneller voor een 'vol' gevoel, en blijft dit gevoel langer hangen.

2. Eet waar je lichaam behoefte aan heeft

Heb je een verjaardag en krijg je een gebakje voorgeschoteld waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt? Wees sterk: zeg nee! Eten, vooral zoetigheid, kan ook een gewoonte zijn geworden. Probeer te luisteren naar je lichaam of het écht die behoefte heeft. 

3. Kleine porties

Je schept je bord vol, hap slok weg, zonder het écht geproefd te hebben. Niet bewust eten kan er voor zorgen dat je aan het einde van je maaltijd bommetje vol zit! Ken je dat gevoel? Als je bescheiden opschept en langzaam eet zul je merken hoe snel je eigenlijk vol zit!

TIP: Meerdere keren iets kleins eten, zorgt ervoor dat je minder snel gaat snaaien. Verdeel je eetmomenten in drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes met maximaal drie uur ertussen, dit zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel.

4. Eet vanaf een rood bord

Bij verkeerslichten staat de kleur rood voor stop. Zou het dan echt zo zijn dat een rood bord je voedselinname zou doen verminderen? Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Appetite wel. Het is in ieder geval het proberen waard!

5. Eet meer groente en fruit

Deze tip zal je niet gek in de oren klinken. Toch eten we nog altijd te weinig groente en fruit! Hoe je gemakkelijk aan je groenten en fruit komt? Begin de dag met een groente- of fruitshake met kwark. Kwark bevat veel eiwitten, die goed zijn voor je spieren en botten. Ook geeft het, net als groente en fruit een vol gevoel. De vezels in groente en fruit dragen bij aan gezonde darmen. Neem tussendoor nog een stuk fruit en vul je bord bij het avondeten voor de helft met groente. Zo krijg jij jouw portie groenten en fruit wel binnen!

6. Kies water

Water werkt zuiverend, geeft een vol gevoel waardoor je minder honger zult hebben of in ieder geval die snaaibui voorkomt! Heel vaak wanneer je 'trek' hebt, is het eigenlijk dorst. Probeer dus eerst een glas water te drinken voor je iets gaat eten.

LEES OOK: 10 redenen waarom je iedere dag citroenwater zou moeten drinken

7. Neem voldoende rust

Door voldoende slaap wordt het hormoon leptine in balans gehouden. Door dit hormoon weet je wanneer je genoeg gegeten hebt.

8. Beweeg

Door actief bezig te zijn ben je je ervan bewust wat bewegen met je lichaam doet. Je zult dan eerder stil staan als je 's avonds op de bank neer wil ploffen en die zak chips open wil trekken.

TIP: ook al weet je dat het 's avonds niet verantwoord is om nog te gaan snaaien, de verleiding is vaak moeilijk te weerstaan... Kies dan voor een stuk komkommer, een paar wortels of een handje noten!

9. Naar de winkel met een volle maag

Zeker doen! Als je hongerig de winkel ingaat bestaat er een grote kans dat er van allerlei lekkere dingen in je mandje belanden. Wat de verleiding, je raadt het al, veel groter maakt om er thuis weer van af te blijven.

10. Weg met dat schuldgevoel

Je mag jezelf  best eens een keer lekker laten gaan én voel je dan vooral niet schuldig! Schuldig voelen is namelijk de grootste boosdoener van overeten.

Jessica Jansen

Door

21 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!