Minder streng voor jezelf zijn - 6 tips

Minder streng voor jezelf zijn - 6 tips

Zelf compassie en aardig zijn voor jezelf. Het hoeft niet moeilijk te zijn...

Iedereen kent het wel: dat stemmetje in je hoofd als er iets mis gaat. 'Sukkel! Wat doe je nu weer?'. Deze strenge teksten zijn helemaal niet nodig. Wees eens aardig voor jezelf en spreek jezelf toe met 'Jammer volgende keer beter!' 

Minder streng voor jezelf zijn door Zelf compassie 

Wees dus wat aardiger voor jezelf. Het geheim hierachter is zelfcompassie. Dit houdt in dat je jezelf accepteert zoals je bent met alle goede en minder goede kanten. Iedereen heeft minpuntjes en dit maakt je dus niet beter of slechter dan anderen.

Geen reden dus voor een cursus in zelfvertrouwen maar hier een mini-cursus in zelfcompassie.

1. Je bent waardevol

Vraag jezelf eens af wat je in bepaalde situaties zou doen als het al duidelijk is dat jij waardevol bent. Beeld jezelf in dat je jezelf al hebt bewezen en mensen jou al als waardevol vinden. Er valt dan een hele last van je schouders en je krijgt een hele andere kijk op situaties.

2. Leer het kritische stemmetje in jezelf kennen

Het stemmetje dat jou vertelt hoe stom je bent als je net de bus mist of een foutje hebt gemaakt op het werk. Je kent hem wel, toch? Een goede stap onderweg naar zelfcompassie is het analyseren van dit kritische stemmetje. Leer de kritische kant van jezelf kennen door te na te denken waarmee je jezelf beoordeelt en ook waar het vandaan komt.

Zo leer je het stemmetje herkennen en kun je er luchtiger op reageren.

3. Wees liever voor jezelf

Liever zijn voor jezelf; het wordt ook wel self-kindness genoemd. Een goed begin naar zelfmededogen. Dit betekent niet dat je jezelf elke dag moet gaan vertroetelen, maar neem een voorbeeld aan deze tips:

  • Maak je een fout? Bedenk voordat je jezelf in de put praat eens op een vriendelijke en opbouwende manier hoe je het een volgende keer beter kunt doen.
  • Zonder fouten kun je niet leren!
  • Denk aan iemand van wie je houdt. Is jouw liefde voor die persoon opeens verdwenen als deze een fout maakt, een slechte dag heeft of er niet leuk uitziet? Nee! Dus hoef je dit bij jezelf ook niet te doen!

4. Vergroot je verbondenheid met anderen

Inzien dat je niet de enige bent die worstelt en je verbonden voelen met anderen. Psycholoog Roos Vonk noemt het Common Humanity, wat eigenlijk betekent dat ieder mens gelijk is, niemand is beter of slechter en iedereen heeft zo zijn eigen gebreken. Bedenk bijvoorbeeld dat moeilijke situaties jou meer leren over mensen en meer compassie voor anderen geven.

TIP: Maak je een fout? Bedenk dan eens al die andere mensen die ook weleens vergelijkbare fouten maken. Je zult merken dat dit er meer zijn dan je denkt. Je bent niet alleen!

5. Leef in het hier en nu

Je bewust zijn van het hier en nu. Het klinkt heel zweverig, maar het kan je enorm helpen in het omgaan met situaties. Voel wat jij precies voelt en accepteer het moment zoals het is. Mindfulness wordt steeds vaker toegepast.

Maak je leed niet erger dan het is. Het is belangrijk dat je je gevoelens niet onderdrukt, maar misschien nog wel belangrijker is het om er geen drama van te maken. Aardig zijn voor jezelf betekent dat je je zorgen niet zwaarder maakt dan nodig! En bedenk ook: vervelende gevoelens gaan weer voorbij!

6. Zonder oordeel naar jezelf kunnen kijken

Probeer jezelf te ontwikkelen met deze tips en leer uiteindelijk om naar jezelf te kijken zonder gelijk een oordeel klaar te hebben. Zelfcompassie en het accepteren dat je ook maar een mens bent, helpt jou enorm.

 Wees aardig voor jezelf! 

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

20 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!