5 gewoontes die je emotionele welzijn verbeteren

5 gewoontes die je emotionele welzijn verbeteren

Andere mensen advies geven is gemakkelijk. Maar als het dan ineens over je eigen leven gaat raak je in de war. Hoe jij je eigen voor emotionele balans krijgt lees je hier.

Emotioneel welzijn gaat over een gevoel van veiligheid en (zelf)vertrouwen. Dit draagt voor een groot deel bij aan je welzijn en daarmee ook aan je gezondheid. 

Het is dus super belangrijk om emotioneel in balans te zijn en dat ook te blijven. Maar, zorgen dat je emotioneel in balans blijft? Dat lijkt toch makkelijk gezegd dan gedaan. Hoe werk je aan je emotionele welzijn en hoe zorg je dat deze positief blijft? Daarom 5 gewoontes die je emotionele welzijn verbeteren!

1. Bescherm je eigenwaarde

Eigenwaarde kun je zien als het schild dat we dragen om ons te beschermen tegen the battle of life. Wanneer onze eigenwaarde laag is, worden we kritisch op onszelf en vaak maken we dit gevoel alleen maar erger. Maar, waarom? Wat de reden ook mag zijn, zodra onze eigenwaarde laag is, lijken we het lastig te vinden deze weer op te krikken.

Sterker nog, wanneer ons schild ons niet meer lijkt te beschermen worden we onbewust meer kwetsbaar voor dingen als mislukkingen, afwijzingen, angst en stress..

Stop kritisch te zijn op jezelf en bescherm je eigenwaarde wanneer deze laag is. Als er ook maar één zelf bekritiserende gedachte in je opkomt, ga dan eens na wat je zou zeggen tegen een vriend of vriendin als zij deze gevoelens zou hebben en zeg ze vervolgens tegen jezelf.

2. Blijf niet hangen in negativiteit

Te lang nadenken over vervelende dingen zorgen ervoor dat je je alleen maar slechter gaat voelen. Het is zelfs heel slecht voor onze mentale gezondheid.

Wanneer je jezelf betrapt op te lang en te veel nadenken over een bepaalde situatie of gebeurtenis, onderbreek deze negatieve gevoelens dan door je te focussen op iets waar je je opperste concentratie voor nodig hebt.

Twee minuten afleiding is genoeg voor je negatieve gevoelens om zich terug te trekken waardoor je humeur weer de kans krijgt om positief te herstellen.

3. Houd controle. Ook na een mislukking.

Wanneer iets mislukt lijken onze doelen moeilijker te behalen en onze capaciteiten lijken niet te voldoen. Vaak voelen we ons hierdoor hulpeloos en verliezen we onze motivatie. Ga deze negatieve gevoelens tegen door het betreffende doel opnieuw te bekijken.

Maak een lijst van alle aspecten die je zelf in de hand hebt (voorbereiding, planning, kracht) en denk er eens over na hoe je deze aspecten kunt verbeteren. Door je te focussen op de dingen die je zelf onder controle hebt zorg je dat je in balans blijft, hou je de motivatie vast én vergroot je je kansen op succes in de toekomst.

4. Wees je bewust van verlies

Verlies is een natuurlijk deel van het leven en soms niet te voorkomen of tegen te gaan. Hoe pijnlijk of traumatisch verlies soms kan zijn, er is één aspect dat ontzettend belangrijk is om emotioneel te herstellen: het vermogen om achter de reden van het verlies te komen.

Op het moment dat je start met herstellen is het belangrijk dat je denkt aan mogelijke manieren die ervoor zorgen dat je iets positiefs haalt uit de situatie. Misschien ontwikkel je een grotere waardering voor iemand die je verloren bent, of vind je veranderingen die je de kans geven om dichterbij je waarden en idealen te komen.

Ja, een uitdaging, maar het verzamelen van waardering en de bedoeling van het verlies zal kracht halen uit het verlies.

5. Herstel je eigenwaarde na een afwijzing

Een van de reden waarom een afwijzing zo pijnlijk is, is omdat het zich in je hersenen registreert als een soort fysieke pijn. Een afwijzing zorgt ervoor dat we ons zwak voelen en teleurgesteld zijn in onszelf. Iets wat onze eigenwaarde alleen maar meer naar beneden haalt.

Om je eigenwaarde te herstellen is het goed om jezelf te herinneren aan de dingen die jij als persoon te bieden hebt. Maak een lijstje met dingen waarvan je weet dat je er goed in bent en die van waarde zijn in de situatie waarin je je bevindt. Of dit nu op liefdesgebied, zakelijk gebied, of in je sociale leven is, er zijn genoeg dingen om op te schrijven!

Door jezelf te herinneren aan de dingen die jij te bieden hebt zul je je eigenwaarde opkrikken, je emotionele pijn verzachten en je mentale gezondheid verbeteren.

LEES OOK: Faalangst overwinnen
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

11 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!