Kan iemand echt veranderen?

Kan iemand echt veranderen?

Jullie zijn samen door dik en door dun, maar dan liever die laatste variant. Bij je lief mogen namelijk wel wat kilo's af. Maar kun je hem veranderen?

De kans is groot dat je mensen in je leven hebt wiens gedrag je zou willen veranderen. Misschien is je lief een paar kilo's aangekomen of je beste vriendin zeurt om haar huidige baan maar weigert een andere baan te zoeken. Je wilt helpen, je wilt hun situatie veranderen. Maar de vraag blijft: kan iemand echt veranderen?

Niet alleen is de vraag of iemand echt kan veranderen van belang, maar ook of jij hier een steentje aan kunt bijdragen.

Kan iemand echt veranderen?

Je bedoelt het goed, je wilt helpen, maar is het mogelijk om iemand te veranderen. Dat is de brandende vraag. Moet je je energie hierin steken of is het verspilde tijd? Het antwoord: JA, het kan! Je kunt je geliefden helpen met bepaalde veranderingen. Er is wel één voorwaarde: zij moeten het ook willen. Als zij er klaar voor zijn om de veranderingen te omarmen, dan kun je helpen.

De beste manier om te helpen

De beste manier om te helpen, is om zelf te leren hoe je je eigen gedrag kunt veranderen. Hoe meer je weet over je eigen gedrag, hoe beter je aan de hand van voorbeelden kunt uitleggen hoe iemand kan veranderen. Gandhi zei niet voor niets: "Be the change you want to see in the world." Mensen zijn sociale dieren, wij zijn zo geprogrammeerd dat wij de doelen van de mensen om ons heen overnemen. Als je je gedraagt op de manier waarop je wilt dat anderen zich gedragen, dan ben je de mensen onbewust al aan het helpen om te veranderen. Om de doelen te behalen die jij voor jezelf aan het najagen bent.

Begin bij jezelf

Terwijl je aan het helpen bent, kijk eens kritisch naar jezelf. Het is vaak makkelijker om andermans problemen op te lossen dan die van jezelf. Begin bij jezelf! 

Inspireren of accepteren

We zijn gedreven door onze omgeving. Meestal stellen we doelen die makkelijk te behalen zijn en vermijden we de zware taken. Om te helpen is het van belang dat je jezelf én degene die je wil helpen uit de comfortzone haalt. Ga eens een keer voor de zware taken, als je ze vervult dan is het gevoel van overwinning nog sterker. Natuurlijk is er een limiet aan jouw invloed op de ander zonder hun medewerking.

Behalve als degene bereid is om nieuwe doelen te stellen (én bereiken). Als je echt denkt dat het nodig is voor de ander om te veranderen, praat er dan over. Ga niet die pot Ben&Jerry's verstoppen of stiekem vacatures onder haar neus schuiven. Dit werkt alleen maar averechts. Het is fijn om mensen te laten weten dat je om ze geeft, maar blijf eerlijk.

Accepteer hun beslissing om niet te veranderen of op een ander tijdstip wellicht te veranderen. Maar probeer degene hoe dan ook te inspireren om te veranderen door jezelf te veranderen.

 

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

11 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!