Lissabon tips

Lissabon tips

Leuke tips en tricks voor een stedentrip naar Lissabon

Lissabon tips - Onlangs ontving ik mijn nieuwe paspoort. He-le-maal nieuw, dus ook echt he-le-maal leeg. Bah. Hier moest snel, heel snel, wat aan gebeuren! Vervelend.. Ha, niet dus! De eerste reis die ik maakte samen met mijn nieuwe paspoort was een stedentripje naar Lissabon. Je stapt het vliegtuig in en na drie uur sta je op Portugese bodem en geloof me, binnen no time ben je verliefd op deze heerlijke stad.

Uiteraard zijn er genoeg prachtige kerken die een bezoekje waard zijn en ook het kunstmuseum is vast een aanrader. Maar, dit is niet wat ik jullie mee wil geven naar aanleiding van mijn reis. Genieten van de kleine dingen in het leven, dat is mooi! Daarom vind je in dit artikel o.a. het lekkerste Portugese hapje, dé plek voor het mooiste uitzicht en de meest ideale manier om jezelf te verplaatsen..

Lissabon tips

Leuke tips en tricks voor een stedentrip naar Lissabon

 

1. Fietsen

Geloof het of niet, maar Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Oef, heftig. Ja, dat is het wel.. Uiteraard kun je niet om de smalle, steile straatjes heen en moet er zo nu en dan geklauterd worden.. Maar, wil je op een relaxte, sportieve manier zoveel mogelijk van Lissabon zien? Doe dit dan op een fiets! We blijven tenslotte Hollanders en eerlijk, het is de ideale manier om veel te zien in een korte tijd!

TIP: Het beste is om een georganiseerde tour te boeken. Er is dan een gids die precies alle mooie, bijzondere plekjes van de stad weet te laten zien. En niet geheel onbelangrijk: je begint bovenop een heuvel en gedurende de tour rol je alleen maar naar beneden en over vlaktes!

2. Pastéis de Belem

Oke, nu sta ik erom bekend dat ik vrijwel alles, ik herhaal alles, eet. Maar toen ik pastéis de Belem voorgeschoteld kreeg, besloot ik dat ik nooit meer iets anders zou eten dan deze overheerlijke warme snack. Het is een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken en is vrijwel in ieder café of bakkerijtje te verkrijgen. Hoe je het roomgebakje maakt is geheim, wel durf ik te zeggen dat het een beetje lijkt op crème brûlée. Mmmm..

WIST JE DAT: De eerste pastéis de Belem werden al in 1837 verkocht en groeiden snel uit tot een van de populairste lekkernijen van Portugal. De snack is zelfs zó populair dat toeristen twee uur lang in de rij staan om er een (of meer..) te bemachtigen!

3. Winkelen

Hou je net zo van winkelen als ik? Geloof me, dan kun je je geluk niet op in Lissabon. De Rua Augusta en de omliggende straten in het centrum vormen samen het centrale winkelgebied van de stad. Maar, ook in de wijk Chiado (Rua do Carmo), vind je unieke, knusse boetiekjes afgewisseld met de grotere keten als MANGO en H&M. Zin om te window shoppen? Bezoek dan de luxe winkelstraat Avenida da Liberdade.

TIP: Klaar met de zon en liever overdekt winkelen? Dat kan ook! Bezoek dan het winkelcentrum aan het begin van de Rua do Carmo.

4. Santa Justa lift

Wil je Lissabon vanaf hoge hoogte bekijken? Beklim dan de Santa Justa lift! Waarschijnlijk sta je van te voren wel even in de rij, maar geloof me, het is het meer dan waard. En geen paniek hoor, er gaat gewoon een lift omhoog!

TIP: Geen zin om in de rij te staan? Ga dan in de vroege morgen, of tegen het eind van de middag!

 5. Ginginha Liquor

Tijdens de fietstocht werden we blij verrast met een kleine Ginginha likeur proeverij; een typische Portugese kersenlikeur. De likeur wordt in allerhande streken van Portugal geproduceerd en heeft vrijwel overal een andere naam. Lekker? Heel lekker!

TIP: Wil je de likeur zelf maken? Klik hier voor het recept.

6. Tram 28

Een ritje met tram 28 (de électrico) is een absolute must wanneer je in Lissabon bent. Op deze unieke manier bekijk je de stad door de ogen van een local. Een ritje met de tram is een écht avontuur: je wordt meegenomen naar alle historische buurten van de stad en af en toe zul je het gevoel hebben dat je in een achtbaan zit (de tram gaat namelijk met een enorme snelheid door alle smalle straatjes!)

TIP: De tram rijdt van de Rua Saraiva Carvalho naar Lago da Graça, dichtbij het Castelo São Jorge. De beste opstappunten zijn Campo Ourique of Basílica da Estrela.

7. Fado

Wie Lissabon bezoekt zonder fado te horen, moet zeker weten nog een keertje terug voor deze voorstelling. Let wel op, tegenwoordig kun je een echt fado-optreden alleen nog maar in diverse restaurants krijgen. Tussen de gerechten door komen er dan diverse zangeressen (en met een beetje geluk) ook zangers optreden!

WIST JE DAT: Fado zangers en zangeressen worden vaak begeleid met een Portugese gitaar (met twaalf snaren) én een gewone gitaar. De akoestiek is heel bijzonder, waardoor de klanken door de gehele ruimten zweven.

8. Lost in Esplanada bar

Voordat ik richting Lissabon vertrok, gaf mijn nicht mij de tip om een keertje te gaan eten bij de Lost in Esplanada bar. Een bar/restaurant in Oosterse sferen met een prachtig uitzicht en een adembenemend dakterras. En, wat denk je? Ze had he-le-maal gelijk! Heel even waan je je niet in Portugal, maar in Marrakech. En het eten.. Het eten is overheerlijk!

TIP: Wil je ook een avondje eten bij de Lost in Esplanada bar? Vergeet dan niet te reserveren van te voren. Je bent namelijk niet de enige die op de hoogte is van dit bijzondere restaurant...

9. Strand

Lissabon lijkt aan het strand te liggen, maar niets is minder waar: de stad ligt aan de monding van de Taag. Je moet dus echt wel reizen om de stranden te zien. Vanuit het centrum kun je het beste richting het westen reizen, richting Cascais. De stranden zijn ruim en worden vaak omringd door bossen.

TIP: Een dagje strand op de planning staan? Neem dan de trein! De kaartverkoop is goed geregeld en binnen drie kwartier lig je op een heerlijk strand.

 10. Bakkeljauw

Bakkeljauw is een gedroogde, gezouten vis. Je ziet deze vis vaak terug in de Surinaamse keuken, maar ook in Portugal is het een ware hit. Op iedere hoek van de straat kun je bakkeljauw krijgen. Op een broodje, of naast friet.. Het is een echte aanrader!!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

31 augustus 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!