Gezond eten of toch maar diëten: wat is slimmer?

Gezond eten of toch maar diëten: wat is slimmer?

Het is pas een half jaar geleden dat je die geweldige broek hebt gekocht. Wat een diepte investering. Gelukkig had je na de aankoop van dit fortuin meteen besloten om deze broek zo vaak mogelijk te dragen, zodat je het geld er wel uit zou halen. Maar wat blijkt? Je past er nu al niet meer in. Hoe krijg je het voor elkaar om zo snel mogelijk weer in je broek te passen? De oplossing: afvallen. Lekker snel en het liefst moeiteloos. Toch is afvallen niet altijd verantwoord en gezond.

Photo Credit: renatatorok

Lees snel meer over de dieethypes, dieetfeitjes en welk dieet geschikt is voor jou. Of is gewoon gezond eten het nieuwe diëten?

Wat is slimmer?

Gezond eten of toch maar diëten

Dieethypes

Ieder jaar is er wel weer een andere dieetguru die beweert een gezonde en verantwoorde manier te hebben om af te vallen. Zo waren we een paar jaar geleden in de ban van Sonja Bakker en werd zij zonder pardon twee jaar geleden vervangen door de nieuwste dieethype ontwikkeld door Dr. Frank. Het Dukan of Protal dieet van de Franse dokter Pierre Dukan staat in het middelpunt van de belangstelling.

Dé dieetguru

Volgens Pierre Dukan is het mogelijk om in vier fasen je overtollige kilo’s kwijt te raken en je streefgewicht te bereiken. Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi, maar hoe bereiken we dit effect? Het dieet is gebaseerd op het eten van veel eiwitten, weinig koolhydraten en een ruime hoeveelheid groenten. Dat klinkt ons niet onbekend in de oren! Op deze drie basisaannames zijn namelijk een heleboel diëten gebaseerd.

Maar wat maakt dit dieet anders? Door de opbouw in fases zou dit dieet gemakkelijker te zijn vol te houden en niet leiden tot het welbekende jojo-effect. Wel dien je dit dieet de rest van je leven vol te houden (dus zo weet meneer Dukan het jojo-effect te verkomen). Natuurlijk is bewegen ook een vereiste; geen dieet zonder beweging. Dukan stelt een minimum van 25 tot 30 minuten bewegen per dag, fietsen of wandelen is al voldoende. Ondanks dat Dukan massa’s aanhangers voor zijn dieet heeft weten te winnen, blijft de vraag wanneer de volgende dieetguru Dukan van zijn dieettroon zal stoten.

gezond eten Photo Credit: jchong

Welk dieet is geschikt voor jou?

Bij iedereen past een ander dieet. Dat vindt de Consumentenbond ook. Op basis van 3 aandachtspunten heeft de Consumentenbond een test ontwikkeld, die uit 46 diëten het juiste dieet kiest voor jou:

  1. Het eerste aandachtspunt is gebaseerd op uitvoerbaarheid. Sommige diëten zijn leuk verzonnen, maar praktisch of sociaal onuitvoerbaar.
  2. Balans is het tweede aandachtspunt, waarbij wordt gelet op een onevenwichtig of slecht eetpatroon.
  3. Als laatste wordt er aandacht geschonken aan het volhouden van een streng en eentonig dieet.

Dat dit een slimme zet is van de consumentenbond blijkt uit  recent onderzoek. Amerikaans onderzoek wijst uit dat alleen het tellen van calorieën belangrijk is om af te vallen, het maakt daarbij niet uit waar ze vandaan komen. Afvallers kunnen volgens experts het beste een dieet kiezen dat bij hen past, omdat de kans dan het grootst is dat ze het volhouden.

Diëten kan ook gevaarlijk zijn

Diëten lijkt een snelle en gemakkelijke oplossing om overtollige kilo’s kwijt te raken, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Dit is afhankelijk van de manier waarop je afvalt. Wanneer je begint met diëten komen er minder voedingstoffen binnen, waardoor je lichaam moet wennen en zelfs op een overlevingsmodus over kan gaan. Alles wat je dan binnenkrijgt, houdt het lichaam vast en zet het om in vetten. Je bereikt dan het tegenovergestelde effect van diëten. Ben jij geen fan van diëten? Geef dan de voorkeur aan afvallen zonder dieet.

gezond eten Photo Credit: marleyandme

Gezond eten, het nieuwe diëten?

Een andere hype is gezond eten. Topmodel Miranda Kerr is geen fan van diëten en geeft de voorkeur aan afvallen zonder dieet om haar perfecte figuur in model te houden. Ze sport veel en eet gezond. De volgende tips kunnen jou helpen om af te vallen zonder een dieet:

  • Eet biologisch. Biologisch voedsel is niet alleen beter voor dieren en het milieu, maar ook gezonder en lekkerder.
  • Eet meer groenten en fruit. Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat groenten en fruit gezond zijn. Vooral seizoensgebonden en lokale groenten en fruit zijn populair; ze smaken beter, zijn goedkoper en beter voor het milieu.
  • Eet minder vet en suiker. Vooral het verschil tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten is belangrijk. Zo bevat een frietje veel onverzadigde vetten. Dat zijn vetten die niet in de natuur voorkomen en niet goed zijn voor je gezondheid. In gerookte zalm, walnoten of avocado’s zitten ook veel vetten, maar dit zijn gezonde, natuurlijke en verzadigde vetten. Probeer als je afvalt niet teveel suikers te vervangen door kunstmatige zoetstoffen, oftewel light producten, deze kunnen bij overmatig gebruik zeer schadelijk zijn.
  • Eet of proef bewuster. Het zogenaamde ‘mindful eten’, wordt de nadruk gelegd op meer genieten van smaak en geur. Je gaat hierdoor rustiger eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Ga ook op zoek naar de reden waarom je zoveel eet. Diëten is misschien niet eens nodig als je kan achterhalen waarom je zoveel eet en wat kan doen aan de oorzaak van je eetgedrag.

Wat vind jij: is gezond eten het nieuwe diëten?

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!