Light producten - Alles wat je moet weten

Light producten - Alles wat je moet weten

Light producten - Ein-de-lijk: de zomer nadert ons koude kikkerlandje! Massaal maken wij ons lichaam zomerproef door middel van intensieve sportsessies, een maandenlang Ben & Jerry's verbod en... het massaal snoepen van light producten. Light chips, light cola en zelfs light chocola: everywhere around us wordt ons vertelt dat light producten het afvallen bevorderen, dit omdat deze producten minder calorieën en vetten zouden bevatten. 

Photo Credit: Veronika Studer / Veronika Studer

Wij hebben onze onderzoeksjas aangetrokken en zijn tot een aantal verrassende ontdekkingen gekomen. Benieuwd of jouw overvolle koelkast  met light producten wonderen verricht, of stiekem jouw dieet toch aan het dwarsbomen is? Lees snel verder!

Light producten

Alles wat je moet weten

 

1. Light products are playing with your brains!

Onderzoekers van de Universiteit van Texas concluderen na acht jaar onderzoek dat je door het nuttigen van light producten alleen maar meer honger krijgt! Dit heeft te maken met het feit dat ze wel gezoet zijn, maar niet het daarbij behorende gehalte aan calorieën bevatten.

CONCLUSIE:  Je hersenen krijgen het signaal dat er grote hoeveelheden suiker worden ingenomen, terwijl dit helemaal niet zo is.... en yes ladies: dan gaan we uiteindelijk niet minder, maar meer eten!

[gallery columns="2" link="none" ids="54734,54735"]

Photo Credit: Etsy / Loveandoliveoil

2. Light frisdranken de grootse boosdoener

Van alle 1500 onderzochten mannen en vrouwen is tevens gebleken dat 1 op de 3 proefpersonen overgewicht kreeg na het acht jaar lang nuttigen van light producten! De grootste boosdoener: light frisdranken.

SHOCKING FACT: Mensen die deze light frisdranken dronken liepen zelfs meer kans op overgewicht dan mensen die normale frisdranken dronken!

[gallery columns="2" link="none" ids="54736,54737"]

Photo Credit: Peanutbutterandpeppers / Bojongourmet

3. Minder calorieën? Niets is minder waar...

Light producten bevatten een minimale dosis calorieën, toch? Wrong; Soms bevatten ze er zelfs meer! Ditzelfde geldt voor vetten of suikers. De Britse consumentenbond nam, net als wij, een diepe duik in het assortiment light producten en kwam tot de schokbarende ontdekking dat onder andere Kellog's Special K (je weet wel, die 'vetarme' ontbijtgranen) in combinatie met 125 milliliter melk precies hetzelfde aantal calorieën bevat als de normale Kellog's Cornflakes.... en zelfs meer dan Kellog's Bran Flakes!

[gallery columns="2" link="none" ids="54744,54745"]

Photo Credit: Kinga / Simply Delicious Food

4. Kleiner schuldgevoel, grotere eetbuien

Heerlijk, die verleidelijke snoepkast gevuld met diverse varianten light chocolade, die enorme voorraadkast met  light frisdranken en die naturel zak chips met 'maar liefst 30 procent minder vet'! Maarre... laten we eerlijk zijn, door het eten van light producten neemt ons eet schuldgevoel aanzienlijk af, wat er vervolgens weer voor zorgt dat we juist méér eten van deze light producten dan de normale versie!

Dit komt onder andere naar voren bij het onderzoek van de Cornell Universiteit, waarbij gedurende een experiment de proefpersonen tot wel 50 procent meer aten! Ai, waar is ons schuldgevoel als we hem nodig hebben?!

[gallery columns="2" link="none" ids="54733,54732"]

Photo Credit: Sabino AguadWilliam Sonoma 

5. Leeg eten zorgt voor moeilijker afvalproces

Weet wat je eet! Light producten zitten bomvol toevoegingen, conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen om zo de smaak en houdbaarheid van de normale variant na te bootsen. Dit gaat echter wel ten koste van de voedingswaarde. Op het moment dat jij je lichaam haar dosis energie geeft door middel van bewerkte voedingsmiddelen (lees: light producten), krijgt hij vervolgens niet de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om jou de dag mee door te trekken. Gevolg: your body keeps screaming for more! Je hebt vaker dan normaal trek in iets en voelt je onrustig.

Uiteindelijk mondt dit uit in een afvalrace tegen de klok: de kilo's gaan er minder snel af en afvallen wordt een moeizaam proces. Ohja, enne... vraag jij je al weken af waarom je je zo futloos voelt en er slechter uit ziet dan normaal? Blame the light products as well!
[gallery columns="2" link="none" ids="54750,54752"]

Photo Credit: Garden of Simple / Veronika Studer

Hoe je het wél goed doet!

Duik de supermarkt in en screen alle producten die je nodig hebt op de voedingswaarden. Verdiep je in het voedingsetiket en kijk er naar hoeveel suikers en calorieën er in het product verstopt zitten. Staar je vooral niet blind op de commercials waarin modelwaardige vrouwen beweren hun slanke taille en strakke benen te danken hebben aan al die beruchte light producten... want jij; jij weet na het lezen van dit artikel wel beter!

[gallery columns="2" link="none" ids="54761,54762"]

Photo Credit: Cooking Classy / Underbaraclaras

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!