Hulp bij keuzestress - 5 tips om je te helpen

Hulp bij keuzestress - 5 tips om je te helpen

Hulp bij keuzestress - Wat moet je veel keuzes maken op een dag. Behalve zakelijk gezien ook privé. Zelfs in de supermarkt is de keuze reuze! Nu ben ik van nature geen goede kiezer. Zeg maar een twijfelkont.. Het lijkt wel of je steeds meer keuzes moet maken. Misschien komt het wel naar mate je ouder wordt of wellicht zorg ik er er zelf voor dat ik steeds meer keuzes moet maken. 

Photo Credit: vanillastreetstyled

Zal ik vanavond gaan sporten of is beter om lekker thuis te zijn? Waar ga ik naartoe met vakantie? Wordt het een AH euroknaller of een biologische variant? Ik kan zo nog wel even doorgaan...

Hulp bij keuzestress - 5 tips om je te helpen

 

1. Zie keuzes op een andere manier

De stress die je krijgt van keuzes maken, heeft te maken met het feit dat je een juiste keuze wilt maken. Hoe kun je eigenlijk een juiste keuze maken? Daar gaat het om. Je weet vaak niet wat er uit een keuze voortkomt. Doordat je het effect van een keuze vaak niet weet kun je dus ook eigenlijk geen gedegen keuze maken. Daarom moet je ze op een andere manier bekijken.

TIP: Maak er jouw eigen experiment van en probeer dingen uit. Weet je niet of je wel of niet gaat sporten? Ga wel sporten en zie wat er gebeurt. Dan weet je voor een volgende keer ook beter of je hier nu wel of niet blij van werd.

2. Zie het grotere plaatje

Soms zijn keuzes niet écht lastig. Je weet eigenlijk wel wat goed voor je is en wat je wel of niet zou moeten doen. Kijk daarom naar wat jij belangrijk vindt, jouw waardes en maak dan je keuze. Twijfel je of je dit weekend wilt doorwerken? Kijk naar het grote plaatje een gezellig weekendje met je gezin op het strand is iets wat misschien veel dichter bij je waardes ligt. Dus als het niet écht nodig is..

hulpbijkeuzestress Photo Credit: thisshallpass / thesatorist

3. Geen stress

Wist je dat stress vaak veroorzaakt wordt door dingen die je eigenlijk van jezelf moet doen, maar deze niet doet. Herken dit gedrag?

"Ik vind eigenlijk dat ik vanavond een gezonde maaltijd moet koken, maar zal ik niet toch even pizza halen? Ja, het is wel makkelijk dan kan ik wel de was doen? Maar ja, een gezonde maaltijd is ook niet verkeerd. Hoewel het wel een stuk sneller klaar is etc etc etc.." 

Keuzestress ontstaat ook vaak bij dingen die je niet zo ziet zitten en waar je graag onderuit wilt. Je start een discussie met jezelf en gaat alles afwegen. Luister naar je intuïtie!

4. Hoe belangrijk is het?

Soms nemen we alle keuzes te serieus. Je kunt al moeilijk doen over een keuze in de supermarkt.  Wordt het een Euroshopper komkommer of een biologische variant. Dit zijn geen wereldschokkende keuzes. Probeer hier niet te heftig over na te denken. Het scheelt € 0,45 cent en je bent er wel 2 minuten over aan het dubben??

Wel kun je een grotere keuze maken in het algemeen, dit kan helpen bij het doen van de boodschappen. Bijvoorbeeld: "Ik probeer op de boodschappen deze maand zoveel mogelijk te besparen" of "deze maand ga ik proberen zoveel mogelijk biologisch te eten". Waarom zou je hier keuzestress van krijgen?

hulpbijkeuzestress2 Photo Credit: thegoodvibe / thesatorist

5. Keuze mood

Je hebt nog mailtjes in je inbox waarvan je weet dat je er nog wat mee moet. Maar je hebt hier nog geen beslissingen over genomen... hmm. Soms heb je een helder moment dat je alles graag weg gewerkt ziet en je vrij gemakkelijk keuzes kunt maken. Denk aan de dag voordat je op vakantie gaat. Probeer zulke momenten in te lassen waarin je bijvoorbeeld in een uur tijd beslissingen maakt van dingen die je al een tijdje uitstelt.

Sarah Glasbergen

Door

16 mei 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!