5 manieren hoe om te gaan met kritiek

5 manieren hoe om te gaan met kritiek

De schaamte en irritatie die je voelt wanneer je kritiek krijgt is niet gauw weg te stoppen, omdat dit menselijk is. De kunst is om je gevoelens en gedachten na dat moment de baas te zijn en positief gaat denken! Van kritiek kun je leren blijft de lijfspreuk.

Photo Credit: jeanmarcluneau

Allemaal leuk en aardig maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen maakt weleens fouten of maakt onhandige acties, en je mag mensen daar best op wijzen. Met het geven van kritiek zijn mensen vaak bang de ander te kwetsen en degene die de kritiek ontvangt ziet het vaak als een persoonlijke aanval, wat vaak niet het geval is. Wanneer je met kritiek leert omgaan wordt dit allemaal een stuk makkelijker.

5 manieren hoe om te gaan met kritiek

1. Luister en ga niet in de aanval!

Luister eerst goed naar de kritiek dat de ander je geeft. Dit geeft je ook tijd om na te denken en niet meteen halsoverkop te reageren door je te verdedigen. Zie het als een verbeterpunt. Soms reageren we zo snel op wat er wordt gezegd dat we niet eens beseffen dat de persoon wel eens gelijk zou kunnen hebben, of dat het niet eens de moeite waard is om over na te denken!

2. Bespreek het

Bespreek met elkaar dit onderwerp, het is belangrijk dat je goed naar elkaar luistert en laat blijken dat je open staat voor een oplossing. Je kunt je bij de kritiek aansluiten, een compromis sluiten of zeg er over na te denken. Neem het niet persoonlijk op.

Is het de moeite waard om uren over de kritiek te gaan zitten mokken? Is dit kritiek op jou wel waar? Probeer er met een objectief oogpunt naar te en eerlijk jezelf af te vragen of je inderdaad wel schuldig aan de kritiek maakt. Soms slaat de kritiek op de gever zelf, misschien zit diegene zelf wel niet lekker in haar vel. Probeer dit op een rijtje te krijgen in plaats van eenkennig de kritiek te negeren.

kritiek Photo Credit: ilikethathat

3. Positiviteit is de kern

Sta sterk in je schoenen, wees trouw aan jezelf en sta open voor verbeterpunten om er sterker van te worden. Als je zelfvertrouwen hebt en gelooft in jezelf kunt u meer open staan voor de woorden van anderen en brengt wat anderen van je zeggen je niet snel van slag. Je weet dat er waarheid in de kritiek zit of dat het onterecht is dat je er niet eens over nadenkt.

4. Fout voorkomen

Is de kritiek inderdaad terecht? Kijk hoe je dit in de toekomst anders kunt aanpakken om deze ‘fout’ te voorkomen. Iedereen blijft zijn hele leven door leren, daar wordt je alleen maar een beter mens van!

5. Waardeer kritiek

Het zal misschien even duren maar, uiteindelijk ga je kritiek waarderen. Probeer het zo te zien iemand steekt tijd in jou of jouw project om het beter te maken. Probeer daarom juist kritiek te waarderen.

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

18 april 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!