8 tips om creatief te worden

8 tips om creatief te worden

Ben jij geen geboren creatieveling? Dan helpen wij jou toch een handje!

Natuurlijke creativiteit is niet voor iedereen weggelegd. Maar of je nou wel of niet een geboren creatieveling bent, je kunt altijd leren om creatiever te worden. En wij helpen daar graag bij. Hello creativity! 

8 tips om creatief te worden

 

1. Zoek het avontuur op

Daag jezelf uit! Om creatiever te worden is belangrijk dat je uit die welbekende comfortzone stapt. Wees avontuurlijk en doe dingen die je normaliter eng vindt. Onder de druk van een uitdaging zoekt je brein naar andere oplossingen. Je dagelijkse ervaringen hebben ook invloed op hoe je brein ideeën formuleert. Met die ervaringen geef jij je hersenen brandstof voor creativiteit.

2. Wees nieuwsgierig

Be curious! Wil jij op creatief gebied groeien, is dit één van de belangrijkste aspecten. Met nieuwsgierigheid ontwikkel je de kwaliteit om te zien wat andere mensen niet zien, verbanden maken die niemand anders maakte en problemen op te lossen voordat het problemen zijn.

3. Vermijd routine

De mens is van nature een routinediertje. We worden wakker, doen ons dagelijkse ochtendritueel, gaan naar school of werk, komen thuis, eten en kijken de rest van de avond televisie (of een andere passieve taak). Dat doen we elke dag, dus kan het allemaal op de automatische piloot. De hersenen worden amper uitgedaagd. Maar de hersenen zijn een spier die getraind moeten worden!

Hoe meer out-of-the-box moeten worden gedacht, hoe meer die spier getraind wordt. En er dus een creatieve verbinding ontstaat.

4. Zeg dag tegen perfectie

Perfectionisme is niet altijd slecht en bovendien moeilijk af te leren, maar kan een 'muur' vormen voor creativiteit. Als je altijd zoekt naar die bepaalde (perfecte) uitkomst voor een situatie, mis je duizend andere functionele oplossingen.

5. Luister naar anderen

We weten het, niet iedereen is even interessant. Maar luisteren naar anderen loont: door het horen van ideeën die je zelf misschien normaal gesproken niet hebt, kan je nieuwe inzichten krijgen. En dat zorgt weer voor brandstof voor de hersenen om ideeën te verbinden. Bovendien, twee zijn er creatiever dan één.

6. Chillen mag

Creatief denken vereist hard werken en ijverigheid. Maar dat betekent niet dat je geen pauzes in mag lassen.  Stel van te voren vast wanneer en hoelang je pauze neemt. Soms komen tijdens het relaxen de beste ideeën. De juiste mix tussen werken en chillen zorgt voor grootste creativiteit!

7. Onthoud dingen die je te binnen schieten

Schenk aandacht aan de ideeën die je te binnen schieten! Het gebeurt regelmatig dat we een fantastisch idee in ons hoofd hebben, maar er later niet meer aan denken. Hou om dit te voorkomen altijd pen en papier bij de hand.

8. Kleine oefeningen

Tot slot nog wat kleine oefeningen die je helpen bij het creatiever worden:

  • Maak elke dag een wandeling van minimaal 20 minuten. Laat de wereld voor wat het is, en geniet.
  • Stop met televisiekijken! Televisie is de vijand van creativiteit.
  • Ontdek nieuwe muziek. Luister zoveel mogelijk diverse muziekstijlen.
  • Oefen creatief denken door onoplosbare problemen aan jezelf voor te leggen. "Hoe stop ik binnen een dag de hongersnood in Afrika?"
  • Zet een plant op je bureau (hé, baadt het niet, dan schaadt het niet).
  • Leer mediteren.
  • Spreek weer eens af met die kennis die je zo lang niet hebt gezien. Altijd dezelfde mensen spreken is ook een vorm van routine.
  • Ga tekenen. Doe alsof je weer jong bent, dus geen regels.
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

20 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!