Detox kuur 3 dagen

Detox kuur 3 dagen

Is het volgen van een detox kuur de moeite waard?

Oke, mijn research heeft me dus over de streep getrokken (Lees: Van A tot Z alles over detox), wat betekent dat ik er nu dus echt aan moet gaan geloven. Jawel lieve mensen, ik ga aan de detox en ben bereid mijn ervaringen op te schrijven en met jullie te delen. Zie mij als een proefkonijn, heerlijk toch?! 

Zodra het idee in m'n hoofd zit gaat het er niet meer uit; ik ga zelf een detox kuur ervaren, hier over schrijven en zo (hopelijk) mensen inspireren met het positieve resultaat. Dit zou natuurlijk het mooiste eind zijn, maar ik beloof jullie; ook als ik het ervaar als een 'verschrikkelijk iets' zal ik eerlijk zijn. Zo kun je er in ieder geval van uitgaan dat je niet voor de gek gehouden wordt en alles wat je nu gaat lezen niet gelogen is (lijkt me wel zo prettig).

Op zoek naar detox

Het schijnt dat je zelf je detox kuur kunt maken, maar eerlijk gezegd heb ik niet zo'n vertrouwen in mezelf en als ik iets doe wil ik het goed doen, dus ik besluit op zoek te gaan naar een 'detox boer' (?). Al snel kom ik terecht bij Sapmeesters, een sapkuur specialist die landelijk complete sapkuren levert tot aan de deur. Maar, niet alleen dat; ook ontvang je voorafgaand aan de sapkuur een uitgebreide handleiding én is er gedurende de kuur ook altijd iemand beschikbaar voor de nodige vragen en opmerkingen. Wauw, dat klinkt goed! Ik mail direct en al snel krijg ik positief bericht van Sunny; "Dag Nikki, dankje voor je mail! Gaan we gewoon doen. Wanneer zou je willen beginnen?" Nou, dat ging makkelijk! Ik aan een detox kuur. Fijn. Denk ik? Stel je niet aan, zo'n vriendelijke man zal vast geen verschrikkelijke producten aanbieden!

De voorbereidingen

Een paar dagen voor ik de sappen, soepen en andere voedingssupplementen binnenkrijg, ontvang ik weer een vriendelijke mail (ditmaal van het hele Sapmeesters Team, gezellig!). De mail bevat een bevestiging van mijn bestelling en ook de afleverdatum van de detox kuur wordt aangegeven (handig!). Ook laat het Sapmeesters team mij dit weten; "U bereikt het beste resultaat en u ondervindt het minste last van bijverschijnselen als u in aanloop naar uw sapkuur enigszins rekening houdt met uw voeding." Hmm, laat ik dat etentje wat op de planning staat dan maar afzeggen (of in ieder geval verschuiven naar een weekje later!). In de bijlage tref ik een handleiding aan. Slim om daar even de tijd voor te nemen en deze goed door te lezen. Zo weet ik in ieder geval wat ik wel en vooral niet mag en moet doen. Ik ben er klaar voor!

Here we go!

Dag 1

Nu al een achterstand

Zoals vermeld in de laatste mail die ik ontving wordt de piepschuimen koelbox vol met 'kleurrijke verwennerijen' van Sapmeesters geleverd tussen 08.00 en 12.00 uur op kantoor. Om 9.45 uur gaat de bel en zodra ik de verrassingsdoos openmaak kom ik tot de conclusie dat ik al aardig achterloop op m'n eerste dag. Het is namelijk zo dat ik in de ochtend een citroenshot, een Aloë Vera shot, een Cranberryshot én Weight Supplementen (multivitamine (1x), Omega 3-6-9 Vetzuren (1x) en Probiotica&Psylliumvezels (2x)) op moet hebben voor ik aan mijn verse middag sap mag beginnen. Jeetje, ik ga het nog druk krijgen (en dan is de dag nog maar net begonnen..)!

Een heftige inhaalstrijd

Vol goede moed schenk ik m'n glas vol met (lauw) warm water. De twee shots van 30ml moeten namelijk gemengd worden met ongeveer 150 ml water. De eerste is de citroenshot, deze moet direct na het opstaan gedronken worden. Het is al een tijdje geleden dat ik opstond, maar agh, dat weet die shot toch niet? Op zich kan ik citroenzuur goed hendelen, dus tegen deze zie ik niet op. Wat een tegenvaller; deze shot is niet echt bepaald om over naar huis te schrijven. Maar, ik laat me niet kennen en drink het glas, stoer dat ik ben, helemaal leeg. Zo, op naar de volgende shot, ik heb tenslotte wat in te halen! De Aloë Vera is aan de beurt. Ik ben niet echt bekend met Aloë Vera, maar de positieve reacties en kreten die ik hoor van mijn collega's geven me goede hoop. Helaas.. Ook deze is niet bepaald voor mij weggelegd. Toch moet 'ie op en met dik kippenvel op m'n armen drink ik ook dit glas keurig netjes leeg. Tijd om bij te komen heb ik niet, want de derde (en ook laatste shot) staat op me te wachten; cranberry it is! Ook hier ben ik geen groot fan van, maar gelukkig mag ik twee verantwoorde tussendoortjes per dag (ik kies voor een kokos/hazelnoot reep) en met de combinatie 'slokje-hapje-slokje-hapje' verdwijnt ook deze shot in mijn maag terwijl mijn collega's genieten van de heerlijkste tosti's met ketchup en rijk belegde boterhammen. Bluh..

Hap, slik, weg

JA! Tijd voor mijn eerste sapje van vandaag. Tenminste, dat is wat ik dacht.. Bijna, ik herhaal bijna, zag ik de weight supplementen over het hoofd; drie capsules en een joekel van een 'pil'. Gelukkig ben ik een kei in het doorslikken van (grote) pillen. Dus heb hier geen moeite mee. Ondanks dat zorgt de geur van de pillen wel voor de nodige schrik. (Zodra ik het potje open is het net of ik een dierenwinkel binnenloop..)

Nu is het wel tijd voor mijn eerste verse sap van de dag. Mijn schema geeft aan dat ik tussen 12.00 en 16.00 uur de wortel/framboos/rode paprika sap op moet hebben. Ben benieuwd! Het is een rood sapje met de geur van de saus die ik wel eens eet in combinatie met spaghetti (de paprika overheerst!) Best lekker! Maar na een paar slokken drink ik het toch met tegenzin op; 500 ml is best wel veel.

Aan het eind van de werkdag voel ik me best flauw, maar heb totaal geen trek. Wel een paar keer extra naar de wc geweest, zal vast komen doordat ik zoveel drink gedurende de dag. Ik besluit voor m'n tweede (en tevens laatste) tussendoortje te gaan en hoop op een 'energie boost'. Ik ga voor de mais snacks. Ze lijken op mini 'Snack a Jacks' en gaan prima naar binnen! Heb het idee dat ik er nu weer even tegenaan kan.

Broodje met mozzarella

Langzaam maar zeker voel ik een lichte hoofdpijn op komen. Dit heb ik wel vaker, dus of de detox hier de oorzaak van is durf ik niet te zeggen. Tussen 16.00 en 20.00 uur staat de sinaasappel/appel/andijvie/rabarber/basilicum sap op de planning. Alweer een bijzondere combinatie, maar ik laat me niet kennen! Deze avond heb ik twee uur bijles op de planning staan en ik spreek met mezelf af dat ik het eerste uur de ene helft opdrink en het andere uur de ander. Deze is best lekker. De basilicum overheerst waardoor het net lijkt of ik een 'broodje' met mozzarella en basilicum doorslik (nouja, zoiets dan..). Zodra ik thuis kom giet ik de eerste huisgemaakte vegetarische soep in de pan (je hebt er voor elke dag een). Deze soep is gemaakt van courgette en venkel en is goed te doen. Toch heb ik niet veel trek en eet de soep maar voor de helft op.

In bed bedenk ik me dat ik vandaag geen gebruik heb gemaakt van de bouillon, de theezakjes én de haverzemelen/lijnzaadmix voor door een van mijn sappen. Alsof ik daar tijd voor had tussen alle shots, weight supplementen, soepen en sappen door? Agh, morgen weer een dag hoor!

Dag 2

Langzaam ontdek ik de slimste technieken

Zodra ik uit m'n bed stap voel ik dat de hoofdpijn er nog steeds is. Bah! Heb voor mezelf besloten met het ochtendschema te beginnen zodra ik op de redactie aankom, dus dat is dan ook wat ik doe. De drie shots drink ik met een nóg grotere tegenzin op. Ik heb nu wel door dat, als ik ze in een keer naar binnen giet, ik er ook in een keer van af ben. Bij het doorslikken van de Aloë Vera krijg ik al neiging tot kokhalzen, maar al snel zijn de shot buisjes leeg. Ook de weight supplementen slik ik achter elkaar door met water (met water gaat het het snelst en het makkelijkst!). Zo, daar ben ik ook van af voor vandaag.

Het ochtend sapje wat vandaag op de planning staat bestaat uit sojamelk, banaan, muesli, citroen, agave en kaneel. Yes! That's my cup of tea! Dit sapje is lekker en heb dan ook geen enkele moeite om deze vóór 12.00 uur helemaal op te drinken. Lekker! Oja, omdat ik gisteren de haverzemelen/lijnzaadmix vergat te mixen met een van de sappen, heb ik ervoor gekozen deze nu toe te voegen aan de ochtend sap van vandaag.

Have a break, have a verse sap of soep..

Vandaag ga ik de lunch in met een sinaasappel/mango/ananas/groene asperge sap en een verantwoorde vijgenreep als tussendoortje. Ik heb er vertrouwen in! Fruit vind ik lekker, groene asperges ook. Zo erg kan het toch niet zijn? Wel dus.. De smaak van asperge overheerst op een aparte manier en zorgt ervoor dat ik toch meer moeite met deze sap heb dan dat ik van te voren dacht. De reep is trouwens prima te doen.

's Middags kak ik een beetje in.  De hoofdpijn hangt nog steeds rond, lijkt alleen maar erger te worden en stiekem heb ik heel veel zin in ALLE chocolaatjes die in de doos Merci rechts van mij liggen. Nee Nikk, niet doen!! Ik beheers me (ja, echt!) en besluit mijn tweede verantwoorde tussendoortje te nemen. Had ik dat maar nooit gedaan; de smaak van de 100 % raw + superfoods reep maakt me niet bepaald vrolijk. Na een hapje genomen te hebben belandt de reep dan ook met een mooi boogje in de prullenbak. Ik heb nu best trek en probeer de vegetarische bouillon. Tot m'n verbazing valt deze reuze mee. Zo heb ik toch het idee dat ik iets 'gegeten' heb.

Deze avond staat er een overheerlijke wortel/tomaat/aardbei/biet sap op het menu! Hier zijn m'n collega's ook blij mee, want hij heeft gelekt in de koelkast en de roze/rode kleur zorgt voor een vrolijk geheel! Het is woensdagavond en op deze avond geef ik voetbaltraining aan spelertjes met een verstandelijke beperking. Het hebben van hoofdpijn is hierbij niet een heel fijne bijkomstigheid. Toch besluit ik te gaan en ik merk dat de buitenlucht me goed doet. De sap heb ik binnen no-time op en de tomaten venkel soep die ik eet als ik thuiskom is zelfs lekker! Toch blijft de hoofdpijn hangen, hierdoor heb ik moeite om in slaap te komen. Hopelijk is het morgen over..

Dag 3

De laatste dag!

Goedemorgen laatste dag van de detox kuur, goedemorgen hoofdpijn! Ja, mijn hoofdpijn is er nog steeds, maar het is de laatste dag van mijn detox kuur en heb besloten me niet te laten kennen! Zodra ik op de redactie aankom giet ik de drie shots naar binnen en ook de weight supplementen zijn binnen no time verdwenen. Zo, daar ben ik nu écht van af! De eerste sap van de laatste detox kuur dag is er een met sojamelk, banaan, appel, mango, kokos, agave en citroen. Ook deze combineer ik met de haverzemelen/lijnzaadmix en voor ik het weet is het flesje leeg. Een goed begin van de dag!

Ik ga m'n pauze in met m'n tweede sap (sinaasappel, venkel, spinazie en perzik) en een verantwoorde granaatappel reep. Steeds meer krijg ik moeite om de lekkernijen die op tafel staan te weerstaan en zo overtreed ik de regels en eet ik stiekem een, oké twee, plakjes jong belegen kaas. Nooit geweten dat een mens zo intens kan genieten van twee kleine, dunne plakjes kaas.. Omdat we vandaag vroeg lunchen en ik om 16.00 uur pas weer mag beginnen aan m'n derde (en laatste!) sap, besluit ik wat rustiger aan te doen met de tweede. Een bijzondere combinatie van ingrediënten, maar zeker niet vies.

Tot nu toe gaat deze derde dag me goed af. De sappen drinken makkelijk weg en ook de eerste reep was een fijne snack. Vanavond staat er een etentje bij de Italiaan op de planning. Ik wil geen spelbreker zijn en besluit niet af te zeggen en gewoon mee te gaan. Bepakt met mijn laatste sapje (wortel, appel, gember) én mijn laatste reep (kaneel/rozijnen) stap ik de auto in richting het restaurant. Ik heb me wel eens meer verheugd op een etentje..

Is het volgen van een detox kuur de moeite waard?

Om eerlijk en juist te antwoorden op bovenstaande vraag heb ik een paar dagen tot na de kuur gewacht. Geloof het of niet; na de detox kuur voel ik me écht opgeschoond. Een raar gevoel en ook lastig in woorden uit te drukken, maar ik voel me licht en gezond; het gevoel dat ik de hele wereld aan kan. Wauw! Dat had ik niet gedacht na drie dagen full time hoofdpijn..

Oke, niet alle sappen zijn me goed bevallen en de verleiding om de 'regels' te overtreden was soms heeuul moeilijk te weerstaan, maar als ik terugkijk op drie detox driedaagse is het me toch ontzettend meegevallen. Niet alleen voel ik me na afloop echt heel goed, ook heb ik geleerd dat mijn lichaam dus echt niet zoveel voedsel nodig heeft om de dag door te komen. Dit is iets waar ik zeker rekening mee zal gaan houden!!

Vervelende (mogelijke) bijwerkingen als misselijkheid, vermoeidheid, huiduitslag of diarree heb ik niet gehad. De hoofdpijn was op sommige momenten wel echt ondraaglijk. Maar, als ik dan iets dronk of een tussendoortje nam ging het daarna weer prima.

Verschijnselen die ik overgehouden heb aan de driedaagse detox? Meer energie en vitaliteit staat zeker op 1! Daarnaast ben ik in die drie dagen 2 kilo afgevallen, een plattere buik is dus ook aanwezig! Verder voel ik me rustig, maar tegelijkertijd ook krachtig. Detox zuivert je en dat is iets wat mijn lichaam ook echt aangeeft. De moraal van dit verhaal? Het is even doorbijten, maar detox is zeker weten de moeite waard!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

29 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!