Alle weetjes over de kerstboom

Alle weetjes over de kerstboom

Waar komt de kerstboom eigenlijk vandaan en hoeveel soorten zijn er?

De kerstboom is zo'n grote naaldboom waar je niet omheen kunt. Op elke hoek van de straat staat er een te glimmen met al zijn lichtjes, ballen en allerlei andere versieringen! Maar waar komt zo'n boom eigenlijk vandaan en hoeveel soorten zijn er? Wij leren je alles over de kerstboom. 

Credit: Wonderfulpalmettolife

Wij hebben ook special voor jou de milieuvriendelijk boom gevonden. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Weetjes over de kerstboom - Geschiedenis

Als je op zoek gaat naar waar de kerstboom vandaan komt is het eigenlijk moeilijk te traceren. Er gaan verschillende romantische verhalen over de oudheid, maar ook over dat de boom pas sinds de 19e eeuw echt in de woonkamer thuis hoort. Volgens de meest gebruikelijke theorie komt deze boom uit Duitsland en is door de Nederlanders meegenomen naar het thuisland.

We zijn deze Nederlanders super dankbaar want stel je eens voor; een kerst zonder kerstboom.....

Verschillende soorten kerstbomen

Er zijn eigenlijk maar twee soorten bomen in Nederland die worden gebruikt als kerstboom; de Den en de Spar. Maar, zo makkelijk is het niet, want daaronder vallen ook weer verschillende soorten.

Een Den (Picea)  is vaak veel stekeliger en de naalden hanger meer, een Spar (Abies) hebben rechtopstaande en stompe naalden.

Moeilijk kiezen? Kijk goed naar je interieur, sommige bomen zijn zo groot en vallen weer meer uit, dit is voor de mensen met een allergie erg akelig! kerstboomCredit: Thegiftsoflife

Welke kerstboom waarvoor geschikt

1. De fijnspar

De fijnspar is vaak het goedkoopst en wordt daarom ook het meest verkocht. Deze boom verliest wel het snelst zijn naalden. Voor de allergische mensen onder ons is het een no-go, de naalden die overal in alle kiertjes zitten zijn moeilijk weg te halen en werken vooral erg in je neus!

2. De Servische spar

De Servische spar is een compacte spar en de takken hangen iets meer dan bij een fijnspar. De naalden behouden veel langer en de Servische spar is groen van de bovenkant maar blauw aan de onderkant. Een mysterieus boom met een grove look!

3. De Blauwe spar

De blauw spar wordt geroemd als een van de beste kerstbomen! Waarom? De takken staan meestal ver van elkaar en zijn erg stevig, ook is die voor de allergische mensen onder ons een waar wonder want hij verliest bijna geen naalden! Echter is het hierdoor ook een hele dure boom en de naalden zijn niet echt kindvriendelijk!

Genoeg plek voor deze grote boom? Dan is het zeker de moeite waard!

4. De Dwergspar

De dwergspar is ideaal voor kleine appartementen of voor op de vensterbank! Deze kerstboom is erg klein en heeft de vorm van een kegel, de dwergspar verliest weinig naalden. Zet je hem op de vensterbank? Geef hem dan genoeg water zodat de naalden niet overal op de grond te vinden zijn!

[gallery link="file" ids="42230,42231,42232"]

 Credit: mydesigndump.blogspot.co.uk / margadirube.tumblr.com / dreamywhites.blogspot.nl

Welke kerstboom waarvoor geschikt

 1. De Nordmann spar

Met de fraaie lange, donkergroene naalden wordt deze boom steeds populairder. De vorm van deze boom is ook een herkenningspunt en de Nordmann verliest heel weinig naalden! Ben je op zoek naar een net wat mooiere boom met een rijke geschiedenis? Dan is de Nordmann een aanwinst voor je huiskamer!

2. De Koreaanse zilver spar

Deze spar is zeer kindvriendelijk door de zachte naalden en de zilverwitte onderkant. Iets extra speciaals zijn de helder blauwe kegels die de boom heeft. Deze boom, die weinig tot geen naalden verliest, wordt niet door heel veel mensen gekozen.

Dat is erg zonde want met een zilver of wit interieur kun je met deze zilverspar zeker voor de dag komen!

3.  De nobele zilver spar

Dee zilverspar is een sterk geurende kerstboom en er is nauwelijks naalduitval! Deze boom is dus erg geschikt voor mensen met een allergie en leent zich goed voor kerstdecoratie!

4. De edele zilver spar

Deze spar heeft een eigenwijze groei! Hij heeft vaak een eigen wil en groeit daardoor ook in allerlei vormen wat het een originele boom maakt. Deze spar heeft ook nog eens de sterke geur van een echte boom en hij verliest zelfs nóg minder naalden dan de nobele zilver spar!

[gallery link="file" ids="42258,42261,42260"]

Credit:  stilinspiration.blogspot.nl / amerrymishapblog.com / in-a-southern-state-of-mind.tumblr.com

Where to find

Een kerstboom kun je natuurlijk bij de plaatselijke kerstboom koerier kopen, maar als je het slim wilt aanpakken, rijd dan eventjes naar de dichtstbijzijnde Ikea, Praxis of Intratuin. Deze bedrijven hebben allemaal verschillende acties waardoor je boom in het kerst budget past en je er nog plezier van hebt ook!

Zie je op tegen het optuigen van de boom? Lees dan even onze tips voor een gezellig middagje de kerstboom optuigen!

Adopt the tree!

Adopteer een kerstboom! Er is sinds een paar jaar een ecologisch project opgezet waardoor je de kerstboom kunt hergebruiken en daarom ook de natuur spaart. Probeer de uitgiftepunten te benaderen met de fiets en verminder hierdoor dus ook de CO2 uitstoot.

De boom staat voor je klaar en je vult een adoptiekaart in met je eigen gegevens, vervolgens rekenen ze ook statiegeld (toch wel heel erg fijn in zo'n dure Decembermaand) en als je de boom weer heelhuids inlevert krijg je het geld weer terug.

LEUK: Zij laten het nummer van de boom altijd hangen, zo kun je dezelfde boom volgend jaar weer terugvinden

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!