Kleding wassen

Lees hier alle tips voor het wassen van jouw kleding!

Kleding wassen tips - Kleine wasjes, grote wasjes, gekleurde en witte was. Er komt veel kijken bij het wassen van je kleding. Dat zijden bloesje moet je misschien wel met de hand wassen en een bezoek aan de stomerij is misschien wel nodig voor dat leuke colbertje. Lees in dit blog alle ins & outs over het wassen van je kleding. 

Wil jij dat de was fris en schoon uit de wasmachine komt, dan is het in eerste instantie belangrijk om je wasmiddel op de juiste manier te gebruiken. Dit gaat vooral om de hoeveelheid die je gebruikt. Dit is niet alleen belangrijk voor je kleding maar ook voor het functioneren van je wasmachine.

Kleding wassen

 

De basis van kleding wassen

Gelukkig zijn wasmachine's altijd voorzien van een doseer lade en krijg je bij de aankoop van een wasmiddel vaak een doseringsdop. Verder kun je de hoeveelheid bepalen door de vuilte van je was en de hardheid van het water.

Wasvoorschriften

Door het lezen van het wasvoorschrift op de kleding, kom je al een heel eind. Hieronder zie een overzicht van alle symbolen die je terug kunt vinden op de labels van je kleding. Hier kun je zelfs in aflezen of je de was liggend of hangend moet drogen en op wat voor temperatuur je de was het beste kunt strijken.

Tips kleding wassen

Voor aanwijzingen per materiaal is het vaak het beste om terug te kijken naar de wasvoorschriften. Hier geven ze precies aan hoe je het materiaal van je kleding het beste kunt wassen, drogen en strijken. Wel is het algemeen bekend dat je witte en bonte was op een normaal programma kunt wassen met een temperatuur van 60 graden.

1. Binnenstebuiten wassen

Over het algemeen is het beter om al je kledingstukken binnenstebuiten te wassen. Zo blijft je kleding langer mooi en geven eventuele kleuren minder af.

2. Wol

Gebreide en wollen truien of andere kledingstukken kun je beter wassen op een fijne wasprogramma. Dit is vaak op een temperatuur rond de 30/40 graden en voorkomt krimpen en beschadiging van het materiaal.

3. Jasjes

Voor het wassen van colberts en jassen bereik je het beste resultaat bij de stomerij. Hierdoor behouden colberts hun vorm en voorkom je beschadiging van de eventuele vulling van de jas.

Kleding met de hand wassen?

Met de hand wassen is helemaal niet ingewikkeld. Mix lauw water met wasmiddel geschikt voor de handwas. Dit is bijvoorbeeld wasmiddel geschikt voor fijnwas of wolwas. Zorg tijdens het wassen van je kleding dat de was altijd in beweging blijft en zorg dat je niet teveel wrijft of wringt. Hiermee rek je de kleding uit en verliest het de oorspronkelijke vorm. Gebruik vers water om je kleding af te spoelen en hang je kleding vervolgens aan de waslijn of kledingrek om te drogen. Om uitrekken van de kledingstukken te voorkomen kun je ze ook plat laten drogen op een handdoek,

Die vlek uit je kleren?

Bij vlekken op je kleding is het heel belangrijk om ze meteen te behandelen. Oude vlekken zijn namelijk veel lastiger om weer uit je kleding te krijgen. Kom dus altijd snel in actie met een vlek en probeer niet te veel te wrijven. Zachtjes deppen werkt vaak beter en van wrijven wordt je kleding vaak lelijk. Veel vlekken kun je verwijderen met water en zout of door een beetje afwasmiddel of handzeep direct op de vlek aan te brengen.

Handige weetjes!

  • Net voor een nieuwe trui wezen shoppen? Leg nieuwe kledingstukken altijd eerst een nacht in koud water. Zo voorkom je dat de kleur vervaagt en krimpt het niet meer. 
  • Stinkt je kleding naar rook? Wassen is niet nodig, stop het even snel in de droger!
  • Een steradent bij de witte was maakt je kleding stralend wit!
  • Gebruik voor het wassen van babykleding geen wasverzachter, dit kan voor irritatie zorgen op het huidje van de baby.
  • Waspoeder is beter geschikt voor hete was, terwijl wasmiddel prima werkt bij koude was.
  • Erg vuile kleren kun je beter apart wassen.
  • Wil je een gewatteerde jas wassen? Zorg dan dat de wasmachine op een lage temperatuur staat en stop bij het drogen een tennisbal in de droger, deze zorgt ervoor dat de vulling mooi op z'n plek blijft!
  • Gebruik een lingeriezakje voor het wassen van bh's! Zo voorkom je dat de cups vervormen of de beugels uit de bh komen.
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

02 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!