Suède schoenen schoonmaken - Hoe krijg je ze weer schoon?

Suède schoenen schoonmaken - Hoe krijg je ze weer schoon?

Je mooie (nieuwe) suède schoenen schoonmaken? Het is veel makkelijker dat je denkt. Zo krijg je ze zo weer schoon!

Oehlala, nieuwe suède schoenen! Als een trotse pauw paradeer je rond met je nieuwe aanwinst. Totdat het ineens begint te plenzen en iemand vervolgens met z'n vieze modderschoenen op de jouwe staat. Het liefst trek je ze meteen uit, maar je moet wachten totdat je weer thuis bent om ze schoon te maken. Geen nood aan de man! Suede kun je schoonmaken, als je maar weet hoe! 

Hoe maak je ze schoon?

Om te beginnen moet je de schoenen eerst even inspuiten met een suède reiniger. Dit moet je even laten intrekken en daarna met de stalen kant van een suède borstel voorzichtig schoonmaken. Zijn je schoenen donker van kleur? Spuit ze dan daarna in met suède renovator in die kleur. 

SUÈDe Schoenen schoonmaken

Maak de schoenen never-ever schoon met water en zeep, dan maak je het alleen maar erger! Je kunt wel proberen om het vuil eraf te stomen met een strijkijzer. Houd het strijkijzer tien centimeter van de schoenen af en stoom het vuil los. Daarna borstel je met een beetje geluk het vuil gewoon van je schoenen af. 

Voordat je ze aantrekt

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het wijs om je schoenen in te spuiten met een suède bescherming spray voordat je naar buiten gaat. Houd de spray op 30 centimeter afstand van de schoen voor een goed resultaat. De spray heeft best een heftige luft, dus je kunt ze het beste in de tuin of op het balkon inspuiten. Laat ze een paar uur drogen voordat je ze aantrekt.

Oma’s tips om suède schoon te maken

  • Borstel het vlekje met droog brood. Het brood neemt het vocht op. Je kunt de vlek dan vervolgens inkleuren met schoolkrijt. Let wel even op de kleur. Het hoeft niet exact hetzelfde te zijn, maar zorg ervoor dat het zo dicht mogelijk in de buurt komt. Is het suède te glad geworden, dan kun je het daarna weer een beetje opwrijven met het droge stukje brood.
  • Als je een vetvlek hebt, dan kun je er het goedkoopste wc-papier op leggen (van dat grijze). Ga er vervolgens met een middel hete strijkbout overheen. Door de warmte trekt het het vet in het wc-papier.
  • Zeep is een no-go, maar babyshampoo schijnt wel heel goed te werken. Dep een beetje shampoo op de vlek en was het er met water weer uit. Simple as that! 
  • Smeer de plek in met azijn en wrijf het er voorzichtig in met een tandenborstel.
  • Je kunt het ook proberen met een gum. Wrijf de gum zachtjes over de vlek heen en voor de druk pas op als de vlek er niet uit gaat. 
  • Als je bijvoorbeeld een koffie of -wijnvlek (of een andere drank) hebt opgelopen, dan kun je het ook met bruisend water proberen. Maak een doek nat met bruisend water en dep het op de vlek (niet wrijven). Als het droog is, kun je het weer even opwrijven met een stukje droog brood.
  • Nat suède moet je op kamertemperatuur laten drogen en niet boven de verwarming, anders wordt het suède hard.

Nu weet je wat je te doen staat als je je sùede schoenen onverhoopt vies hebt gemaakt. Deze tips werken trouwens ook voor andere sùede kledingstukken zoals een jasje of tas. Once again: vergeet je schoenen niet in te spuiten met een beschermingsspray voordat je ze aantrekt! 

Schoenen een maatje te klein gekocht? Met deze vier handige manieren rek je schoen op

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!