Fotocredits: MissGlutenvrij
MissGlutenvrij vertelt haar verhaal.
Het hebben van coeliakie is vervelend, maar toch moet je hier mee leren leven. Harmke was slechts één jaar oud toen coeliakie bij haar werd vastgesteld.
Na jaren van worsteling richte zij de website 'MissGlutenvrij' op. Zij vertelt bij ons haar verhaal en hoe het is om glutenvrij te leven.
Hoe ben je hier achter gekomen? Mijn ouders kwamen erachter. Ik was doodziek, hield niets binnen. Ik gaf veel over en had extreme diarree en tegelijk obstipatie. Het ging echt heel slecht met mij. Ik had een Biafra buikje van ondervoeding en was te zwak om mijn eigen hoofdje omhoog te houden. Ook stonk ik terwijl ik net in bad was geweest. Ik spuugde werkelijk alles onder. Na mijn eerste verjaardag ging het zo slecht met mij dat mijn ouders ten einde raad waren.
De huisarts stuurde hen iedere keer weg en ze kregen de stempel 'overbezorgde ouders'. Ik had mollige armpjes en benen dus ik zou wel gezond zijn, dit bleek achteraf oedeem. 'Stop er maar een boterham in', zei de arts.
De zwager van mijn vader belde, vroeg wat er aan de hand was met mij. Hij zei: 'Toevallig heb ik een vriend die zijn dochters hebben coeliakie, die mogen geen gluten.' Mijn vader had dat jaar van mijn moeder het boekje 'De kleine dokter' gekregen. Daar zocht hij coeliakie in op. De volgende dag zei mijn vader tegen de kinderarts dat ik wellicht coeliaki had.
"Binnen drie weken speelde ik weer en werd ik beter."
De arts ging het overleggen. Toen kreeg ik een biopt en bleek dat mijn darmwand zwaar beschadigd was. Alles wat er in ging, ging er ook weer uit. Daarna werd ik naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen gebracht voor verder onderzoek. Ik werd op een glutenvrij dieet gezet. Binnen drie weken speelde ik weer en werd ik weer beter.
Hoe ben je hier mee omgegaan? Ik was een jaar toen ik de diagnose kreeg, ik weet dus niet beter. Toch heb ik enorm geworsteld met mijn ziekte. Ik haatte coeliakie, heb veel gesmokkeld en verzweeg dat ik geen gluten mag. Pas rond mijn 21e heb ik coeliakie een plekje kunnen geven.
Nog steeds heb ik elk jaar een jankmoment, baal ik enorm en huil ik al mijn frustratie eruit. Maar ik kan er goed mee omgaan en ik heb coeliakie inmiddels volledig geaccepteerd.
Hoe lang ben je bezig in de supermarkt om glutenvrije boodschappen in te slaan? Valt mee, ik ken de plekjes en weet waar ik moet zijn. Ik eet veel van nature glutenvrije producten. Soms bezoek ik een speciaalzaak voor glutenvrije producten of doe ik een internetbestelling. Mijn brood koop ik ook los van mijn normale boodschappen.
Harmke heeft op een bepaald moment besloten een website op te zetten genaamd 'MissGlutenvrij'.
In 2012 ben ik begonnen met MissGlutenvrij. Mijn leven lang ben ik al een vraagbaak als het gaat om glutenvrije voeding. Na mijn opleiding wilde ik graag een website beginnen. Schrijven voor internet vind ik prachtig. Deze twee elementen heb ik gecombineerd in mijn blog. Ik schrijf over mijn leven met coeliakie, hoe ik er mee omga, deel mijn tips, de recepten die ik maak.
Ik schrijf na elke reis die ik maak een verslag van mijn gelutenvrije ervaring.
Wat zijn jouw favoriete (glutenvrije) hotspots? LONDEN! Wat een fantastische stad als het gaat om glutenvrije voeding. Werkelijk overal kan je lekker glutenvrij eten. Van pizza tot pasta, brownies, broodjes you name it. Alleen al voor het onbezorgde eten wil ik graag terug naar Londen.
Mijn tips voor Londen vind je op mijn website. Ik schrijf sowieso na elke reis die ik maak een verslag van mijn glutenvrije ervaring. Spanje is ook een fijn land als het om glutenvrij eten gaat, daarom ga ik er dit jaar weer voor een weekje naar terug.
In Spanje staat op elk product 'sin gluten' als het glutenvrij is, ideaal!
Zou je één van jouw favoriete glutenvrij recept willen delen met de lezeressen van ThePerfectYou? Uiteraard! Zoals ik al schreef, eet ik graag van nature glutenvrij. Dit heerlijke recept van brownies zonder meel, suiker en boter kun je hier vinden.
Andere artikelen in deze categorie